KFOR ima glavnu odgovornost za zračni prostor

NATO upozorio Kosovo zbog kupovine naoružanih dronova

"Našem vojnom arsenalu smo dodali dronove TB-2 Bayraktar koje smo kupili od Turske", sa zadovoljstvom je izjavio Albin Kurti, dodajući: "Kosovo je sada sigurnije i jednako ponosno!"
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2023. u 08:32 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) upozorile su u ponedjeljak Prištinu nakon kupovine turskih naoružanih dronova, podsjećajući ju da su jedino one odgovorne za njezin zračni prostor.

Ova izjava KFOR-a dolazi dan nakon vijesti o nabavci turskih dronova TB-2 Bayraktar koju je objavio premijer Albin Kurti.

"Kada je riječ o uporabi svih vrsta bespilotnih letjelica i o odgovarajućim ograničenjima, pa i u vezi s TB-2 Bayraktar, zapovjednik KFOR-a ima glavnu odgovornost za zračni prostor iznad Kosova", navodi se u priopćenju.

Kurti je u nedjelju na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima stoji pokraj novih dronova.

"Našem vojnom arsenalu smo dodali dronove TB-2 Bayraktar koje smo kupili od Turske", sa zadovoljstvom je izjavio Albin Kurti, dodajući: "Kosovo je sada sigurnije i jednako ponosno!"

O TB-2 Bayraktaru se dosta pisalo lani zbog njegove uloge u prvim fazama obrane Ukrajine od ruske invazije a nabavilo ga je desetak vojski, objavio je Military Balance Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Kosovska vlada želi preustrojiti Kosovske sigurnosne snage (KSF), lako naoružane sigurnosne snage, u regularnu vojsku s 5.000 ljudi i 3.000 pričuvnika.

Beograd i njegovi glavni saveznici, Kina i Rusija, ne žele priznati neovisnost Kosova.

Napetost je i dalje jaka na Kosovu, nakon višemjesečne pobune na područjima sa srpskom većinom na sjeveru. Krajem svibnja više od 30 KFOR-ovih vojnika bilo je ranjeno.

Kurti se ovog tjedna treba sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu, gdje su obje strane pod jakim pritiskom Europske unije da smanje napetost.

Kopirati
Drag cursor here to close