Sporni dokument

Stiglo pojašnjenje: Evo što je Srbija potpisala s Rusijom

Plan konzultacija potpisan je u prostorijama ruske misije pri UN-u.
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2022. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Europske unije poručili su Srbiji da objasni što je prošlog tjedna potpisala s Rusijom u New Yorku, istaknuvši da "ovo nije vrijeme za jačanje veza" s Kremljom i da je time poslana suprotna poruka od one koju Bruxelles očekuje.

Šefovi diplomacije Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Nikola Selaković potpisali su u petak, na rubu 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a, Plan konzultacija ministarstava vanjskih poslova dviju država u naredne dvije godine, objavilo je srpsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, uz videosnimku potpisivanja i razmjene tog dokumenta.

Sudeći po toj snimci, Plan konzultacija potpisan je u prostorijama ruske misije pri UN-u.

Dokument koji su potpisali Selaković i Lavrov sadrži četiri stranice, a na njima se nalazi raspored sastanaka tijekom 2023. i 2024. godine, piše Blic.

"Sadržaj bukvalno odgovara nazivu: plan konzultacija dva ministarstva vanjskih poslova za naredne dvije godine. Riječ je o rasporedu sastanaka tijekom 2023. i 2024. godine, a uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou. Dokument ne sadrži nijednu stavku u vezi sa sigurnosnom situacijom povodom agresije Rusije na Ukrajinu. Također nema nijedne stavke, niti sastanka vezanog za položaj spornog ruskog centra u Nišu koji je godinama predmet interesa stranih ambasada", prenosi Blic.

Kako dalje navodi, plan koji su potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov poziva se na sporazum još iz vremena Savezne Republike Jugoslavije.

"Na istim osnovama su proteklih godina Srbija i Rusija planirale konzultacije o raznim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalne i europske problematike. Riječ je o planu bilateralne suradnje. Preciznije, to je popis planiranih bilateralnih sastanaka i konzultacija između dva ministarstva. Ovaj plan predviđa raspored sastanaka, događaja, potpisivanja memoranduma, međuvladine konzultacije koje nisu na najvišem nivou", navodi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close