Obraćanje pred UN-om

Vučić: Srbija nikad nije kročila na tuđe tlo

"Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji", poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč neistinama koje su mogu čuti.
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2022. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je na Općoj skupštini UN-a istaknuo da se protiv Srbije "u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja", ilustrirajući to ocjenama da je Srbja prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

Srbija i Dayton

"Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji", poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč neistinama koje su mogu čuti.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu - da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

"Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima", rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica, prenosi Hina.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija "u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda".

Srbija, istaknuo je, poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, "nikome ne može donijeti dobre rezultate".

Ustvrdio je i kako ni od jednog sugovornika nije čuo "racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je 'grubo narušen' u slučaju Kosova".

Balkan i sukob

Kazao je da Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo tko protiv nje intervenirao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine.

''To ipak nije spriječilo 19 NATO zemalja da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i zajamčen djelomični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje i povelju UN“, naveo je Vučić.

Naveo je da Balkan ne može podnijeti još jedan sukob.

„Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumijevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost naše regije i svjetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u dijelu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsjetim na citate i navode svjetskih medija da će Srbija napasti svoje susjede i da predstavlja prijetnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije“, rekao je predsjednik Srbije.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Europske unije "jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati".

Kopirati
Drag cursor here to close