Brdo-Brijuni

I Srbija podržava bezvizni režim Kosova

Osmani je rekla da je iznimno važno da je zaključak usvojen jednoglasno ''jer to pokazuje da je to proces koji kasni'' i ''u kojem nitko ne gubi''.
Vijesti / Flash | 12. 09. 2022. u 18:18 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve države članice Procesa Brdo-Brijuni, među njima i Srbija, u ponedjeljak su jednoglasno podržale preporuku Europskoj uniji da se Kosovu ukinu vize do kraja ove godine.

''Četiri godine je prošlo otkad je Europska komisija 2018. potvrdila da Kosovo ispunjava sve kriterije za ukidanje viza, ali građani Kosova i dalje ne mogu slobodno putovati u Europsku uniju'', rekla je kosovska predsjednica Vjosa Osmani u izjavi na skupu Procesa u Brdu kod Kranja, prenosi Hina.

''Nadamo se da će ta nepravda i diskriminacija uskoro nestati'', kazala je.

Osmani je naglasila da ''apsolutno nitko nije odbacio'' zaključak Procesa o preporuci EU-u o ukidanju viza. Članice ovog formata su Kosovo, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Slovenija i Hrvatska, a u dvorac Brdo stigli su predstavnici svih, pa i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Osmani je rekla da je iznimno važno da je zaključak usvojen jednoglasno ''jer to pokazuje da je to proces koji kasni'' i ''u kojem nitko ne gubi''. Ona očekuje da bi se vizni režim doista mogao ukinuti do kraja godine jer EU-om trenutno predsjeda Češka koja podržava tu ideju te Priština ne nailazi na protivljenje bilo koje od drugih članica EU-a.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, kosovska predsjednica rekla je da Beograd ne prihvaća stvarnost da je ''Kosovo neovisna i suverena država te da je to nepovratna realnost''.

''Što si prije Srbija to prizna, bit će bolje za nju, za njezin narod te mir i sigurnost u regiji'', istaknula je i naglasila da će dugotrajan mir u regiji donijeti samo međusobno priznanje.

Osmani je rekla da proširenje EU-a nije samo pitanje tehničkih kriterija nego i ''geopolitičko i sigurnosno pitanje'' te da EU nije potpun bez zapadnog Balkana.

Europski kontekst promijenjen je ruskom invazijom na Ukrajinu, kazala je Osmani pa naglasila da nije vrijeme za ''oklijevanje i predomišljanje'' u podršci Ukrajini.

Osmani smatra da nijedna država više ne može „glumiti da je proeuropski nastrojena ako ne djeluje u skladu” s europskom reakcijom na sukob u Ukrajini i sankcije koje je uveo EU.

''Ili ste na pravoj strani povijesti ili niste, nema između'', naglasila je Osmani, smjerajući na Srbiju koja jedina od zemalja zapadnog Balkana nije uvela sankcije Rusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close