Nekadašnji visoki dužnosnik

Srbija će Rusiji izručiti ukrajinskog špijuna?

Riječ je o nekad visokom službeniku SBU-a, Službe sigurnosti Ukrajine.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom nedavne posjete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je sa tajnikom za nacionalnu sigurnost Rusije, Nikolajem Patruševim, o mogućnosti da odbjegli ukrajniski obaveštajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi kako bi svjedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, piše Nova.rs.

On je, podsjetimo, uhićen 7. lipnja na graničnom prelazu Preševo, dok je pokušavao prijeći u Sjevernu Makedoniju. Riječ je o nekad visokom službeniku SBU-a, Službe sigurnosti Ukrajine. S njim je u automobilu bio i njemački državljanin. Povod za uhićenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca, euri i američki dolari, kao i dva smaragda.

Zbog bijega iz zemlje nedugo nakon početka rata u Ukrajini se njega smatra veleizdajnikom te bi se mogao povesti proces. Tijekom srpnja ukrajinsko tužiteljstvo navelo je da će se obratiti srpskim vlastima.

"Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtjevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom kaznenom postupku zbog pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata", rekli su iz ukrajinskog tužiteljstva 19. srpnja u odgovoru na upit Radija Slobodna Europa.

Što je s tim bilo, nije poznato. No, prema izvorima Nove.rs, razmatra se izručenje u Rusiju, što sasvim sigurno ne bi odgovaralo Ukrajincima.

Rusija je, kako navode izvori Nova.rs bliski ruskoj opoziciji, ponudila Andreju Naumovu „azil“ u zamjemu za svjedočenje protiv Zelenskog, a u čitav posao je umiješan ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin koji pokušava omogućiti prebacivanje Naumova na teritorij Ruske Federacije, piše Nova.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close