Visoki predstavnik EU

Borrell protiv potpune zabrane ulaska državljana Rusije u EU

"Nisam za prestanak izdavanja viza svim Rusima"
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2022. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u nedjelju navečer da potpuna zabrana ulaska Rusima u blok "nije dobra ideja", nakon medijskih izvješća da se države članice pripremaju suspendirati vizni sporazum s Moskvom.

"Nisam za prestanak izdavanja viza svim Rusima", rekao je Borrell u intervjuu austrijskoj televiziji ORF. Rekao je kako ne vjeruje da bi prekid kontakta s ruskim civilima imao pozitivne rezultate. Također je naglasio kako ne vjeruje da će ta ideja dobiti potrebnu jednoglasnu podršku među državama članicama.

Borrell je rekao da je potrebno revidirati neke postupke izdavanja viza određenim skupinama Rusa, ali je odbacio opću zabranu

"Moramo biti selektivni, ne možemo poduzeti opću mjeru", rekao je, dodajući kako je siguran da će ministri vanjskih poslova EU-a koji bi se trebali sastati sljedeći tjedan prihvatiti uravnotežen pristup.

Ideja o ograničavanju ulaska ruskih turista u EU pojavila se nedavno nakon što su neke zemlje svjedočile dolasku Rusa na ljetni odmor preko susjednih zemalja EU-a, prenosi Hina.

Viza koju je izdala bilo koja država omogućuje pristup svih 26 članica šengenske zone bez putovnica.

Financial Times je ranije izvijestio da se države članice EU-a pripremaju suspendirati sporazum o viznim olakšicama iz 2007. s Rusijom zbog rata u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova EU-a spremni su dati političku potporu suspenziji na dvodnevnom neformalnom sastanku u Pragu u utorak i srijedu, objavio je britanski list, citirajući tri dužnosnika uključena u razgovore.

Taj bi potez proširio djelomičnu suspenziju uvedenu u veljači za dužnosnike ruske vlade i poslovne čelnike tako da bi uključio i ruske civile podnositelje zahtjeva za vize za EU, piše Financial Times.

Suspenzije čine proces izdavanja viza za EU kompliciranijim, skupljim i birokratskijim, kao i produžuju vrijeme čekanja na odobrenje, prema smjernicama Europske komisije.

Češka, Finska i Estonija, nakon što su uvele vlastita vizna ograničenja, zauzimaju se za takvu odluku na razini cijele EU i pozvale na potpunu zabranu putovanja ruskih državljana u blok.

Njemačka i Komisija, međutim, pozvale su na oprez protiv zabrane turističkih viza ili potpune zabrane ruskim državljanima da putuju u blok. Kritičari su izrazili i humanitarnu zabrinutost.

Europska unija već je donijela više krugova političkih i ekonomskih sankcija Rusiji nakon invazije na Ukrajinu u veljači, uključujući zabranu ulaska ruskim zračnim prijevoznicima u zračni prostora EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close