Naoružani zoljama i minobacačima

Specijalci krenuli prema manastiru, objaljena nova serija fotografija napadača

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano jutros. Dvojica policajaca su ranjena.
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2023. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Najmanje je 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača koji su okružili naše policijske snage', kazao je kosovski premijer Kurti tijekom konferencije za novinare

Sukobi između policije i napadača na sjeveru Kosova i dalje traju, objavio je kosovski premijer Albin Kurti nekoliko sati nakon što je u zasjedi ubijen policajac. Kosovska policija je objavila da je u razmjeni vatre ubijeno troje napadača.

Kurti je rekao da je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju.

Satima su se čuli pucnjevi i eksplozije, kažu mještani Banjske za Kossev, koji dodaju da se "vodio pravi mali rat". Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je da sukobi i dalje traju te je za ubojstvo policajca iz zasjede optužio 30-ak napadača.

Naoružani napadači potom su upali u manastir u Banjskoj, a upad je osudila i Srpska pravoslavna crkva. Ubijena su tri napadača, a petero ljudi je uhićeno. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je obraćanje za 20 sati.

Objavljene fotografije napadača

Manastir u Dečanima je na Twitteru objavio fotografije teško naoružanih napadača koji su upali u manastir u Banjskoj na sjeveru Kosova.

"Ranije danas #Srpska #pravoslavna #crkva na #Kosovu oštro je i izričito osudila današnji oružani napad neidentificiranih i do zuba naoružanih napadača na #kosovsku policiju. Crkva je osudila i nasilan upad naoružanih osoba u manastir Banjska, dovodeći u pitanje živote sveštenstva i 40 hodočasnika prisutnih na nedeljnoj liturgiji", napisali su.

Specijalci krenuli prema manastiru

Novinarka RTK Edina Avdiu javlja da su jake snage specijalaca otišle u pravcu manastira u Banjskoj.

"Pojačane snage Specijalne jedinice kosovske policije krenule su prije nekoliko minuta u pravcu mosta koji vodi k manastiru u Banjskoj", rekla je novinarka.

Dramatična situacija

Ministar u vladi Kosova Nenad Rašić rekao je za Nova.rs da je situacija u okolini manastira Banjska i dalje dramatična te da nema naznaka da će brzo smiriti. Dio napadača, kaže, ušao je u manastir, dok ih policija megafonom doziva da se predaju. Dodao je, pozivajući se na policijske izvore, da su napadači dobro organizirani i naoružani teškim naoružanjem - zoljama i minobacačima. Kaže da se još uvijek ne zna tko su.

Ubijena trojica napadača

Kosovska policija je potvrdila da su u pucnjavi na sjeveru Kosova ubijena trojica napadača, javlja Gazeta Express.

 

Kopirati
Drag cursor here to close