Zbog organiziranja referenduma

Španjolski tužitelji zatražili zatvorske kazne za katalonske čelnike

Puigdemont , koji je trenutno u Belgiji, izjavio je da je suđenje "političko".
Vijesti / Svijet | 02. 11. 2017. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelji u Madridu zatražili su u četvrtak zatvorske kazne za osam smijenjenih članova katalonske regionalne vlade zbog njihove uloge u spornom listopadskom referendumu o nezavisnosti.

Devetero katalonskih dužnosnika svjedočilo je pred španjolskim Vrhovnim sudom o optužbama za pobunu, navođenje na nemire i zloupotrebu javnih sredstava.

Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont i četvero ostalih odbacili su sudski poziv.

Puigdemont , koji je trenutno u Belgiji, izjavio je da je suđenje "političko".

Španjolsku potresa ustavna kriza otkako je referendum održan 1. listopada.

Proteklog tjedna  španjolski premijer Mariano Rajoy uveo direktnu vladavinu nad Katalonijom, raspuštajući regionalni parlament i sazivajući prijevremene izbore za  21. prosinac.

Tužitelji su zatražili od Vrhovnog suda zatvorske kazne za osam od devet članova katalonskih vlasti koji su se pojavili na ispitivanju.

Među njima je smijenjena predsjednica parlamenta  Oriol Junqueras, ministar unutarnjih poslova Joaquin Forn, šef diplomacije Raül Romeva i glasnogovornik Jordi Turull.

Devetom, bivšem katalonskom ministru ekonomije Santi Vili, bit će određena kaucija od 50.000 eura, priopćili su tužitelji. On je podnio ostavku prije nego što je katalonski parlament u petak izglasovao nezavisnost.

Katalonski čelnici tek trebaju biti službeno optuženi. Oni su optuženi za pobunu, koja povlači maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora, kao i za navođenje na nemire i zloupotrebu sredstava.

Sudac će odlučiti trebaju li dužnosnici biti izvedeni na suđenje, čekajući na istragu koja bi mogla dovesti do potencijalnog suđenja. 

Sudac im također može odrediti privremenu kauciju i narediti im da predaju putovnice, prenosi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close