Politički vrh

Sjeverna Makedonija: Izabrana nova vlada

Nova koalicijska vlada Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, nasljednik je vlade Zorana Zaeva, koji je u prosincu prošle godine podnio ostavku.
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2022. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlament Sjeverne Makedonije je sinoć, pola sata prije ponoći, izabrao novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Za su glasala 62 zastupnika parlamentarne većine u Sobranju, koji su tijekom dvodnevne rasprave afirmativno govorili o novoj vladi, a protiv je glasalo 46 zastupnika opozicijskih strana koji su je oštro kritizirali.

Nova koalicijska vlada Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, nasljednik je vlade Zorana Zaeva, koji je u prosincu prošle godine podnio ostavku, prenosi Beta. 

Parlamentari izbori 

Kovačevski je u ekspozeu najavio da će se njegova vlada u preostale dvije i po godine posvetiti ekonomiji, plaćama i mirovinama, podršci kompanijama, energetskom razvoju i povećanju zaposlenosti, ali i da će započeti pregovore s EU.

Povodom zahtjeva opozicije za izvanredne parlamentarne izbore, on je rekao da će izbori biti u redovnom terminu tek 2024. i pozvao je cijelu opoziciju na zajednički rad u ključnim pitanjima i izrazio iskreno vjerovanje da će biti konstruktivna i surađivati u interesu donošenja odluka važnih za građane.

"Imamo rijetku mogućnost i priliku da se u periodu od dvije i po godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obvezu, poslije toliko godina čekanja, da se približimo EU. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj – punopravno članstvo u NATO, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj", rekao je on.

Kovačevski je istaknuo da nema dilemu da nova vlada "mora bolje i efikasnije isporučiti rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, u efikasnosti administracije koja mora da se smanji i profesinalizira, u kreiranju modernog zdravstvenog sustava i u obrazovanju mladih".

U vladi Dimitra Kovačevskog devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo dio vlade Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamjenik ministra financija. Koalicija SDSM "Možemo" ima 11 ministara, DUI Alija Ahmetija šest, a tri je dobio novi kolacijski partner Alternativa Afrima Gašija.

Nova imena 

Ministri bez resora su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići i dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Novi ministar obrane je Slavjanka Petrovska, pravde Nikola Tupančevski, zdravlja Bekim Sali, obrazovanja i nauke Jeton Šaćiri, rada i socijalne politike Jovana Trenčevska, ministar za informatičko društvo i administraciju Admirim Aliti i za kulturu Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

Na mjestu ministra unutarnjih poslova ostao je Oliver Spasovski, a iste funkcije su zadržali i ministar vanjskih poslova Bujar Osmani, transporta i veza Blagoj Bočvarski, financija Fatmir Besimi i ekonomije Krešnik Bekteši.

Ministarstvo za politički sustav i odnose među zajednicama i u vladi Kovačevskog vodit će Artan Grubi, ministarstvo za lokalnu samoupravu Goran Milevski, za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini, dok se dosadašnji vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski vratiti na čelo Ministarstva poljoprivrede.

Novi čelnik SDSM Kovačevski je na mjestu premijera naslijedio Zorana Zaeva, koji je podnio ostavku na funkciju premijera i lidera ljevičarskog SDSM zbog poraza od konzervativnog VMRO DPMNE na listopadskim lokalnim izborima prošle godine.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 zastupnika u parlamentu Sjeverne Makedonije sa 120 poslaničkih mjesta.

Drugu uzastopnu koalicijsku vladu SDSM s DUI Zaev je formirao 30. kolovoza 2020, nakon izvanrednih parlamentarnih izbora koji su održani u srpnju te godine. Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 29. prosinca 2021. uručio je novom čelniku SDSM Dimitru Kovačevskom mandat za sastav vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close