Sastanak

Čović: Hitne izmjene Izbornog zakona

Izmjene Izbornog zakona moraju osigurati  "legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u oba Doma naroda, kao i u Predsjedništvu BiH".
Vijesti / Politika | 15. 01. 2022. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković pozvali su danas na hitne izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je nakon susreta s Plenkovićem na Twitteru napisao da su razgovarali o suradnji, bilateralnim odnosima i napretku BiH.

"Kada riječ o BiH, pozvali smo na hitne izmjene važećeg Izbornog zakona. Ovaj nevjerojatno važan proces mora konačno vratiti otuđena prava Hrvata i eliminirati diskriminaciju", naveo je Čović.

Dodao je kako da izmjene Izbornog zakona moraju osigurati  "legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u oba Doma naroda, kao i u Predsjedništvu BiH".

Podsjećamo, hrvatski je premijer u intervjuu povodom 30. godišnjice Međunarodnog priznanja Hrvatske rekao kako od 2006. postoji "anomalija i izborni inženjering" koji se očituje u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana predsjedništva.

"To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina", kazao je Plenković za HRT.

Činjenica da su Bošnjaci od 2006. tri puta izabrali formalno hrvatskog člana predsjedništva BiH predstavlja "ogromnu neugodnu prepreku" razvoju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazao je u intervjuu za HRT Plenković.

Istaknuo je kako je važno razgovarati i s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, najveće bošnjačke stranke, kao i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, najveće hrvatske političke stranke u zemlji.

"Tu moramo postići dogovor. Zato je naš cilj da razgovaramo i s gospodinom Izetbegovićem i s gospodinom Čovićem, da cijelu tu priču pomognemo i to tako da u međunarodnoj zajednici ne antagoniziramo ljude i ne stvaramo protivnike, nego da imamo saveznike i prijatelje koji će nam podržati tu tezu. To je ono što se radi", istaknuo je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close