Testiranje motora, kažu

Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo

Pjongjang je prethodno rekao da je 11. i 14. studenog testirao svoje nove motore na kruto gorivo za srednje balističke rakete.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2024. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja testirala je novi hipersonični projektil na kruto gorivo srednjeg dometa, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Lansiranje projektila u nedjelju nije predstavljalo sigurnosnu prijetnju susjednim zemljama, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Cilj je bilo testiranje pouzdanosti novih višestupanjskih motora na kruto gorivo velikog potiska i hipersonične upravljane bojne glave srednjeg dometa, navodi KCNA.

Istog dana, izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Choe Son Huiom koje putuje u Rusiju napustilo je Pjongjang u nedjelju, izvijestila je KCNA.

Lansiranje projektila i posjet izaslanstva Rusiji dolazi usred rastućih napetosti između dviju Koreja nakon Pjongjangovog niza lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila i njegovog prvog vojnog špijunskog satelita, kao i produbljivanja veza između Pjongjanga i Moskve koje su zabrinule Washington i njegove saveznike.

Vojska Južne Koreje priopćila je da je nedjeljni projektil ispaljen iz područja Pjongjanga oko 14:55 po lokalnom vremenu, letio je oko 1000 kilometara uz istočnu obalu, dok je japansko ministarstvo obrane izjavilo da je maksimalna visina bila najmanje 50 kilometara.

Pjongjang je prethodno rekao da je 11. i 14. studenog testirao svoje nove motore na kruto gorivo za srednje balističke rakete.

Kopirati
Drag cursor here to close