Korejski poluotok

Nove napetosti u svijetu: Sjeverna Koreja ispalila 200 granata, Južna naredila odlazak u skloništa

Sjevernokorejske granate pale su u tampon-zonu u blizini otoka Yeonpyeong u Žutom moru, 120 kilometara zapadno od Seula i samo 12 kilometara od sjevernokorejske obale
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2024. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Sjeverna Koreja ispalila 200 granata, Južna naredila odlazak u skloništa

Nove napetosti na Korejskom poluotoku. Južna Koreja naredila je stanovnicima dvaju otoka da idu u skloništa nakon što je Sjeverna Koreja ispalila gotovo 200 topničkih granata u more, blizu morske granice. Južnokorejska vojska to je nazvala provokacijom koja pojačava napetosti te uzvratila vježbama gađanja na otoku u čijoj su blizini pale granate. Pjongjang je prije upozorio da Korejski poluotok ide u smjeru rata zbog vojnih vježbi koje u pograničnoj zoni izvode Sjedinjene Države i Južna Koreja.

Sjevernokorejske granate pale su u tampon-zonu u blizini otoka Yeonpyeong u Žutom moru, 120 kilometara zapadno od Seula i samo 12 kilometara od sjevernokorejske obale. Na otoku je stacionirano oko 1000 južnokorejskih vojnika. Južnokorejska vojska navodi da topnička paljba nije izazvala nikakvu štetu. Na otoku je oko 1300 stanovnika kojima su vlasti naredile da potraže zaklon u skloništima, prenosi Hina. 

Seul uzvratio

- Oštro upozoravamo Sjevernu Koreju da zaustavi eskalaciju za koju je odgovorna. Sa SAD-om pratimo situaciju i poduzet ćemo protumjere, rekao je Lee Sung-jun, načelnik južnokorejskog združenog stožera.

Seul je uzvratio topničkom paljbom s otoka.

Dužnosnik na otoku Yeonpyeongu, južno od sporne morske granice Sjeverne granične linije (NLL), rekao je da je evakuacija naređena kako bi stanovnici otišli u skloništa na otoku na zahtjev južnokorejske vojske.

Kim Jong-una su naljutile zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a u pograničnom području koje su počele još krajem prošle godine.

- Ne mogu zamisliti bolji početak nove godine. Kakva sjajna prilika za američko-južnokorejsku obuku pješaštva i oklopnih jedinica, rekao je zapovjednik američkog bataljuna Travis Stellfox.

Sjevernokorejski vođa posjetio je tvornicu vojnih lansirnih vozila i naredio povećanje proizvodnje. Rekao je da Sjeverna Koreja mora biti snažnije pripremljena za vojni obračun s neprijateljem te imati strateško oružje za odvraćanje nuklearnog napada.

- Potrebno je hitno uspostaviti novu politiku u odnosima dviju Koreja i politiku ponovnog ujedinjenja. Sada moramo priznati realnost i razjasniti odnos s Južnom Korejom, rekao je Kim.

Kim Jong-un posljednjih mjeseci razvija intenzivne odnose s Moskvom. Nakon isporuke milijun topničkih granata, čini se da je Pjongjang Rusiji isporučio i balističke rakete KN-23, kopiju ruskih Iskandera, takozvani Kimskander, koje su nedavno prvi put upotrijebljene za napad na Ukrajinu.

Smrtonosni sukobi

Sjeverna granična linija iscrtana je na kraju Korejskog rata 1950.-53. kao neslužbena granica, a Pjongjang je nije osporavao sve do 1970-ih, kada je počeo kršiti liniju i zalagati se za granicu dalje prema jugu.

U Yeonpyeongu živi nešto više od 2000 stanovnika i vojnika stacioniranih ondje, oko 120 km zapadno od Seula, a do njega se stiže trajektima za više od dva i pol sata.

U vodama blizu sporne sjeverne granične linije (NLL) bilo je nekoliko smrtonosnih sukoba između Sjeverne i Južne Koreje, uključujući okršaje u kojemu su sudjelovali ratni brodovi i potapanje korvete južnokorejske mornarice početkom 2010.

Vjeruje se da je korvetu potopio sjevernokorejski torpedo.

U studenom 2010. sjevernokorejsko topništvo ispalilo je desetke granata na otok Yeonpyeong, ubivši četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada na susjednu zemlju od završetka Korejskog rata 1953. godine.

Sjeverna Koreja u to je vrijeme rekla da su napad isprovocirale južnokorejske vježbe ispaljivanja granata koje su padale u njezine teritorijalne vode.

Kopirati
Drag cursor here to close