Domet veći od 15.000 kilometara

Sjeverna Koreja ponovno ispalila balističku raketu - Može doseći bilo koje mjesto u SAD-u

Zamjenik ministra obrane Shingo Miyake novinarima je izjavio da je riječ o raketi klase ICBM koja ima domet veći od 15.000 kilometara i može doseći bilo koje mjesto u SAD-u.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2023. u 07:16 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak balističku raketu, izvijestila je južnokorejska vojska, a japanski dužnosnik izjavio je da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM) koja ima domet veći od 15.000 kilometara.

To je drugo lansiranje rakete u manje od 12 sati, a ispaljena je s područja u blizini glavnoga grada Pyongyanga prema moru uz istočnu obalu Sjeverne Koreje i letio je oko tisuću kilometara, priopćio je glavni stožer južnokorejske vojske. Podaci o dometu rakete nisu bili odmah dostupni, prenosi Hina.

Domet veći od 15.000 kilometara 

Japansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je raketa pala u more zapadno od otoka Hokkaida oko jedan sat poslije lansiranja. Zamjenik ministra obrane Shingo Miyake novinarima je izjavio da je riječ o raketi klase ICBM koja ima domet veći od 15.000 kilometara i može doseći bilo koje mjesto u SAD-u, dodajući da je projektil letio oko 73 minute.

Sjeverna Koreja prethodne rakete ispaljivala je s međunarodnog aerodroma kod Pyongyanga.

Prošloga je tjedna zamjenik južnokorejskoga savjetnika za nacionalnu sigurnost rekao da se Sjeverna Koreja možda priprema za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa, odbijajući navesti pojedinosti.

Zadnje lansiranje rakete uslijedilo je nakon lansiranja balističke rakete kratkog dometa u nedjelju, koja je letjela oko 570 kilometara od područja u blizini Pyongyanga i pala u ocean.

Uvod u nuklearni rat

Nakon lansiranja Sjeverna Koreja izdala je priopćenje u kojemu osuđuje SAD za orkestriranje "uvoda u nuklerani rat", uključujući i dolazak podmornice na nuklearni pogon u Južnu Koreju u nedjelju.

Sjedinjene Države osudile su sjevernokorejsko lansiranje raketa, a glasnogovornik State Departmenta rekao je da predstavljaju prijetnju susjednim državama. "Ova lansiranja, kao i druga lansiranja balističkih projektila koje je Pjongjang izveo ove godine, krše više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je glasnogovornik.

Kopirati
Drag cursor here to close