Pao dogovor na zatvaranju ZOI

Sjeverna Koreja spremna na razgovore sa SAD-om

SAD poručuju da je prvo potrebno uraditi neke konkretne korake ka denuklearizaciji poluotoka, pa onda krenuti u razgovore.
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2018. u 19:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevena Koreja je spremna razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, priopćio je u nedjelju ured predsjednika Južne Koreje, prenose glavni svjetski mediji. Kako javlja CNN, objava je došla nakon što se predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in susreo s predstavnikom Sjeverne Koreje Gen Kim Yong-cholom i to na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Kćer predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Ivanka nazočila je ceremoniji zatvaranja igara, ali je odbačena mogućnost da se susretne sa sjevernokorejskim izaslanstvom. Washington je ranije rekao da su prije početka Igara Sjevernokorejci odbacili mogućnost sastanka sa potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Poziv na razgovore koje SAD neće prihvatiti smatra se pokušajem Sjeverne Koreje da napravi jaz između stavova Južne Koreje i Amerike. Ured predsjednika Moona je priopćio kako je sjevernokorejski režim veoma raspoložen za razgovore, te kako smara da bi oni ''mogli poboljšati odnose.'' SAD poručuju da je prvo potrebno uraditi neke konkretne korake ka denuklearizaciji poluotoka, pa onda krenuti u razgovore, javlja BBC.

Ova je najava došla samo nekoliko sati nakon što je Sjever žestoko kritizirao nove sankcije koje je SAD nametnula Pyongyangu.

Kopirati
Drag cursor here to close