Korak naprijed

Kim Jong-un: Važno je nastaviti s dijalogom i pomirenjem Sjeverne i Južne Koreje

Kim Jong-un je ocijenio kako su napori Južne Koreje da se njihovoj posjeti posveti prioritetna pozornost bili "vrlo impresivni", te je izrazio zahvalnost na tome.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2018. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pozdravio je napore na uspostavi "klime povjerenja i dijaloga" između dviju Koreja nakon što je razgovarao s predstavnicima izaslanstva Sjeverne Koreje koje se vratilo iz trodnevne posjete Južnoj Koreji, gdje je nazočilo otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap, piše Hina.
 
"Važno je nastaviti s dobrim rezultatima daljnjim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga, koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre", citirala je Kimove riječi upućene sjevernokorejskoj delegaciji Korejska središnja novinska agencija (KCNA).
 

Izaslanstvo vodila Kimova sestra Kim Yo-jong
 

Izaslanstvo je bilo formalno predvođeno Kimom Yong-namom, predsjednikom Predsjedništva Sjevernokorejske skupštine, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Yo-jong, koja je proslijedila poziv svojega brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu da posjeti Sjevernu Koreju.
 
Kim Yo-jong je detaljno izvijestila sjevernokorejskog vođu o svom susretu s Moonom, kao i o potezima američke strane, navodi KCNA u priopćenju, govoreći o njezinim kratkim susretima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, koji je prošlog tjedna također posjetio Južnu Koreju.

Američki potpredsjednik izrazio spremnost na razgovore
 

Kim Jong-un je ocijenio kako su napori Južne Koreje da se njihovoj posjeti posveti prioritetna pozornost bili "vrlo impresivni", te je izrazio zahvalnost na tome. Također je istaknuo daljnju orijentaciju na unapređenje odnosa Sjever-Jug i dao važna uputstva odgovarajućim službama da poduzmu praktične mjere za to, dodaje KCNA u izvješću koje označuje nastavak serije pomirbenih poteza dviju Koreja.
 
Nakon prošlogodišnje eskalacije napetosti zbog sjevernokorejskih testiranja balističkih raketa, vodstva dviju Koreja povukla su u povodu Zimskih olimpijskih igara niz poteza koji su omogućili otopljavanje odnosa na Korejskom poluotoku.
 
To je potaklo nade da će Sjeverna Koreja pristati na pregovore o denuklearizaciji s Penceom, koji je izrazio spremnost na razgovore sa sjevernokorejskim režimom u izjavi novinarima na letu za SAD iz Južne Koreje, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kopirati
Drag cursor here to close