Chol, Kim Yong-chol

Sjeverna Koreja na zatvaranje Olimpijade poslala zloglasnog generala

U subotu se u Seulu okupio veći broj prosvjednika koji zahtijevaju da zloglasni general bude eliminiran kad stigne na južnokorejsko tlo, jer se radi, kako navode, o ratnome zločincu.
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2018. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja poslala je na ceremoniju zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu jednu od najviše rangiranih osoba u toj zemlji, generala Kim Jong-chola.

General Kim je šef sjevernokorejske obavještajne službe te se vjeruje kako je on planirao nekoliko napada na Južnu Koreju, poput potapanja mornaričkog broda Cheonan 2010. godine, kad je poginulo 46 mornara, prenosi BBC.

Delegacija koju će predvoditi general Kim ostat će tri dana u Južnoj Koreji i očekuje se da će se sastati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom.

U subotu se u Seulu okupio veći broj prosvjednika koji zahtijevaju da zloglasni general bude eliminiran kad stigne na južnokorejsko tlo, jer se radi, kako navode, o ratnome zločincu.

Glasnogovornik Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje kaže kako je teško utvrditi tko je konkretno odgovoran za potapanje broda, ali je evidentno da je to učinila Sjeverna Koreja. Vlada Južne Koreje stoga opravdava prijem sjevernokorejskog generala, a u pozadini svega su nadanja da bi se odnosi dvaju neprijateljskih dijelova jednoga naroda u budućnosti mogli unaprijediti.

Predviđa se kako će general Kim Jong-chol još jednom prenijeti poziv Kim Jong-una da južnokorejski predsjednik Moon posjeti Sjevernu Koreju. Analitičari isključuju mogućnost da Moon prihvati takav poziv sve dok se ne uspostavi ponovni dijalog između Sjeverne i Južne Koreje i SAD-a.

Sudjelovanje Sjeverne Koreje na Olimpijskim igrama smatra se potezom kako bi se smirile tenzije između dvaju Koreja, no ipak postoje sumnje kako Pjongjang koristi taj događaj samo da bi ta izolirana i samodovoljna država poboljšala sliku o sebi u međunarodnoj javnosti.

Kako se navodi, delegaciju SAD na završnoj ceremoniji predvodit će kćer američkog predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka.

Špekulacije o tome hoće li doći do susreta predstavnika SAD-a i Sjeverne Koreje prate, dakako, ove posjete, ali je isključena mogućnost susreta Ivanke Trump sa sjevernokorejskim generalom. Međutim, u delegaciji će biti i Allison Hooker, članica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja je 2014. posjetila Sjevernu Koreju, kako bi ishodila oslobađanje dvoje američkih građana optuženih za špijunažu. Hooker je tada osobno upoznala sjevernokorejskog generala koji dolazi na zatvaranje Olimpijade.

U američkoj delegaciji bit će i glavni zapovjednik vojske SAD-a stacionirane u Južnoj Koreji, general Vincent Brooks.

Valja podsjetiti kako je prije dva tjedna, na otvaranju igara, Sjeverna Koreja u zadnji čas minirala susret Kim Yo Jong, sestre Kim Jong-una, s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom. Taj je susret dugo pripreman na objema stranama i trebao se održati u Seulu.

General Kim Yong-chol na čelu je osmočlane sjevernokorejske delegacije koja je u Južnu Koreju prešla preko demilitarizirane zone između dvaju država. Inače, ova tzv. demilitarizirana zona jedno je od najgušće naoružanih područja u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close