''Narodne republike''

Još jedna zemlja priznala neovisnost Donjecka i Luganska

Sjeverna Koreja postaje tek treća zemlja nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva odcijepljena entiteta.
Vijesti / Svijet | 13. 07. 2022. u 17:14 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja priznala je u srijedu kao neovisne države dvije odcijepljene "narodne republike" u istočnoj Ukrajini, koje podržava Rusija, objavili su separatistički čelnik i ruska državna novinska agencija - prenosi Hina.

Tim potezom Sjeverna Koreja postaje tek treća zemlja nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva odcijepljena entiteta, Donjecku (DPR) i Lugansku narodnu republiku (LPR), u ukrajinskoj regiji Donbasu.

Čelnik DPR-a Denis Pušilin je u postu na Telegramu napisao kako se nada "plodonosnoj suradnji" i povećanju trgovine sa Sjevernom Korejom, izoliranom državom s nuklearnim oružjem koja je udaljena više od 6500 kilometara.

Veleposlanstvo DNR-a u Moskvi objavilo je na Telegramu fotografiju na kojoj sjevernokorejski veleposlanik u Moskvi Sin Hong-chol uručuje potvrdu o priznanju izaslanici DPR-a Olgi Makejevoj.

Veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Moskvi potvrdilo je u srijedu da je ta zemlja priznala neovisnost obaju entiteta, kasnije je izvijestila ruska novinska agencija TASS.

Rusija, koja podupire regije od 2014., priznala ih je uoči svoje invazije na Ukrajinu u potezu koji su Kijev i Zapad osudili kao nezakonit.

Svoju odluku o pokretanju rata, koji nazivaju "posebnom vojnom operacijom", opravdala je time što štiti od "genocida" govornike ruskog jezika koji ondje žive.

Kopirati
Drag cursor here to close