Poruka iz Dubrovnika

Ukrajina upozorava da brani cijelu Europu - Rusi dovlače nove snage

Vijesti / Svijet | 09. 07. 2022. u 15:16 Bljesak.info/H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u petak je sudionicima Dubrovnik foruma rekao da se Ukrajina, na udaru "brutalne ruske agresije", ne bori samo sa sebe već i za cijelu Europu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja.

''Danas, Ukrajinci se bore, riskiraju živote kako bi ostali neovisna zemlja, utemeljena na europskim vrijednostima, demokraciji, slobodi, poštivanju ljudskih prava, jednakosti i vladavini prava. Ali mi se ne borimo samo za slobodnu, demokratsku i miroljubivu Ukrajinu, Borimo se iz za Europu u cjelini'', poručio je Kuleba obraćanju videovezom.

  / Donbas | Foto: AP/Getty

Sudionicima je rekao da su dobro svjesni brutalne ruske agresije na Ukrajinu te da su "mnogi izazovi s kojima se Ukrajina trenutno suočava poznati zemljama srednje i južne Europe te našim balkanskim prijateljima".

Ruska invazija na Ukrajinu, nastavio je, uvukla je Europu u najgoru sigurnosnu krizu unazad nekoliko desetljeća.

''Ukrajina je pod direktnim vojnim napadom Rusije, dok je ostatak Europe pod indirektnim pritiskom. Cilj Rusije je posijati kaos u Europi, što više može'', rekao je Kuleba i dodao da je najprirodniji način obuzdati agresivnu Rusiju i osnažiti potporu Ukrajini, posebice vojnu.

''Želimo i sposobni smo pobijediti u ovom ratu. Zahvalni smo svima koji su pritekli u pomoć u najcrnjem trenutku, ali je najvažnija vojna pomoć. Kako bismo ubrzali pobjedu Ukrajine potrebno je povećati i ubrzati isporuku teškog naoružanja velike preciznosti, posebice sustave višecijevnih raketnih bacača, 155 milimetarske haubice howitzer, tenkove, oklopna vozila'', rekao je Kuleba.

''Pozivam sve partnere da djeluju i da čim prije dostave tu pomoć koja nam je od vitalne važnosti'', istaknuo je.

Također je rekao da sankcije djeluju, da su učinkovite i da ih treba dodatno proširiti i osnažiti.

S druge strane, objavljeno je kako ''Rusija premješta rezervne snage iz cijele zemlje i gomila ih u blizini Ukrajine za buduće ofenzivne operacije''. Objavila je to u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Velik dio novih ruskih pješačkih postrojbi vjerojatno se raspoređuje s oklopnim vozilima MT-LB koja su dugo bila na skladištima.

Ta vozila postaju njihov primarni transport, tvitalo je britansko Ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

Ruski veleposlanik u Londonu Andrej Kelin rekao je Reutersu da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo vjerojatno da će se povući s južne obale.

Kopirati
Drag cursor here to close