Na pragu predratnog razdoblja

Situacija koja zabrinjava: Mogući rat na više frontova u narednih 5 godina

Iako se može činiti kao budućnost daleko od stvarnosti, nisu samo novinari i vojni analitičari zabrinuti zbog trenutne neizvjesne situacije u svijetu. Čelnici vlada u mnogim zemljama također upozoravaju na mogući rat.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2024. u 10:35 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet bi mogao biti na rubu velikog globalnog sukoba, ali ovaj put njegove karakteristike imale bi vrlo malo veze s onima iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Međutim, kako će se dogoditi početak takvog sukoba vrlo će podsjećati na način na koji su to činili prethodni ratovi.

Hal Brands, profesor na Johns Hopkins School of International Studies, nedavno je rekao u članku za Foreign Policy da regionalni sukobi koji se trenutno vode širom svijeta danas jako podsjećaju na one koji su događali u tim ratovima.

''Sigurno nećemo vidjeti kako veliki vojni savezi počinju osvajati velike dijelove teritorija, aspekt koji je bio karakterističan za Prvi i Drugi svjetski rat, ali ovom prilikom došlo bi do situacije u kojoj bi regionalni sukobi doveli do sukoba tih sila.

Profesor Hal Brands tvrdi da će "zbog ratova koji bjesne u istočnoj Europi i na Bliskom istoku i zaoštravanju veza između revizionističkih država, biti potreban samo jedan sukob u spornom području zapadnog Pacifika kako bismo došli u još jednu strašnu situaciju".

Zabrinjavajuća situacija iz 1945. godine

Situacija koja zabrinjava profesora Brandsa je situacija u kojoj bi se "intenzivni, međusobno povezani regionalni problemi prelili u međunarodni sustav". To bi nas moglo dovesti do scenarija koji bi bio na istoj razini kao i problemi s kojima se svijet suočio 1945. godine.

Koraci prema svjetskom ratu

"Svijet u opasnosti može postati svijet u ratu", dodao je Hal Brands. Ali profesor nije jedini stručnjak koji upozorava na opasnosti s kojima se suočavaju svjetski vođe.

Sherelle Jacobs iz The Telegrapha također vjeruje da bi regionalni sukobi mogli dovesti do svjetskog rata.

Sherelle Jacobs tvrdila je da oslabljeni autoritarni režimi širom svijeta ugrožavaju globalnu sigurnost. Uzorak se zrcali, na primjer, u Iranu i njegovim saveznicima na Bliskom istoku, te u Ukrajini s ruskom invazijom.

Rusija je morala djelovati kako bi ispravila svoj međunarodni položaj

Na primjer, novinar Jacobs tvrdi da je invazija Vladimira Putina na Ukrajinu bila pokušaj ruskog predsjednika da suzbije ekonomske i demografske probleme s kojima se zemlja suočavala pod njegovim vodstvom i da odvrati pozornost od svojih neuspjeha u unutarnjoj politici osvajanjem.

Novinar Telegrapha objasnio je da "ako se sadašnji trendovi nastave, tada će Rusija postati mala politička minnow za samo nekoliko desetljeća". To je situacija koja bi mogla otkriti što se može dogoditi u istočnoj Aziji, gdje Kina nastoji zaustaviti plimu vlastitih ekonomskih nevolja.

Nešto slično moglo bi se dogoditi u istočnoj Aziji

Kina i Tajvan mogli bi biti sljedeća točka za zabrinutost slobodnog svijeta, smatra Jacobs, jer bi odlazak u rat mogao biti najbolje rješenje za Peking nakon kolapsa strategije rasta u kojoj se našla kineska država.

"Xi zna da ima malo vremena za djelovanje; iako se vjeruje da će Peking do 2027. postići vojnu nadmoć protiv Sjedinjenih Država u Tajvanskom tjesnacu, s obzirom na pad broja stanovnika i stagnaciju gospodarstva, ostaje pitanje koliko bi to moglo trajati", napisala je Sherelle Jacobs.

Ova vrsta sukoba uklapa se upravo u krizu koju opisuje Hal Brands, ona koja bi mogla dovesti do većeg sukoba koji bi ostatak globalnih profila i parija suprotstavio zapadnom svijetu i njegovom savezu u širem ratu.

Mogući rat na više frontova u 5 godina

Iako se može činiti kao budućnost daleko od stvarnosti, nisu samo novinari i vojni analitičari zabrinuti zbog trenutne neizvjesne situacije u svijetu. Čelnici vlada u mnogim zemljama također upozoravaju na mogući rat.

Sredinom siječnja 2024. britanski ministar obrane Grant Schapps upozorio je, tijekom govora u Lancaster Houseu u Londonu, da bi Britanija i Zapad mogli zaratiti s Rusijom, Kinom, Iranom i Sjevernom Korejom u roku od 5 godina.

Na pragu predratnog razdoblja

"U zoru smo nove ere. Berlinski zid je daleka uspomena. I napravili smo puni krug. Preselili smo se iz poslijeratnog svijeta u predratni svijet. Doba idealizma zamijenjeno je razdobljem tvrdoglavog realizma", rekao je Schapps.

Stari i novi neprijatelji pripremaju se za rat

"Danas su naši protivnici zauzeti obnovom svojih barijera. Stari neprijatelji su se probudili. Oblikuju se novi protivnici. Bojišnice se ponovno iscrtavaju", rekao je ministar obrane, te je dodao: "Temelji svjetskog poretka potreseni su do svojih korijena".

Kopirati
Drag cursor here to close