Vihor 2024

Nešto što do sada nije viđeno – Vojska Srbije vježba izvođenje napadne operacije

Kako je najavljeno, ''združene snage Vojske Srbije će demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije''.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2024. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, Predsjednik RS Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovat će danas na privremenom poligonu Pešter u Srbiji združenoj taktičkoj vojnoj vježbi "Vihor 2024".

Kako je najavljeno, ''združene snage Vojske Srbije će demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije''.

Na vježbi sudjeluju kopnena i zrakoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažiranih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi.

Vojska Srbije objavila je kako je fokus u na združenim uvježbavanjima i taktičkim vježbama s bojevim gađanjima, na kojima se provjerava i dalje unapređuje osposobljenost snaga za izvođenje borbenih djelovanja u operacijama odgovora na krizu.

''Vježba se izvodi na osnovu direktive vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije i predsjednika Republike Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti zapovjedništava i jedinica Vojske Srbije za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka tijekom pripreme i izvođenja borbenih operacija'', objavila je Vojska Srbije.

Srbijanski ministar obrane, Miloš Vučević, rekao je kako će prvi put biti prikazani mnogi sustavi.

''Više od 2000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sustava naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno'', rekao je ministar.

Vojska je objavila kako su među sredstvima koja sudjeluju na vježbi su tenkovi i druga oklopna borbena vozila, borbeni i transportni zrakoplovi, raketni sustavi za protuzračna djelovanja, protuoklopni raketni sustavi, artiljerijska oruđa, bespilotne letjelice i daljinski pilotirani zrakoplovi, multisenzorski izviđački sustavi i suvremeno streljačko naoružanje.

Na Pešteru bi trebalo biti prikazano oko 30 različitih besposadnih letjelica i robotiziranih platformi, kao i dronovi-kamikaze domaće proizvodnje, koji idu više od 100 kilometara na sat, a mogu letjeti do 15 metara u sekundi.

Dron-komarac donio je još jednu novinu u Vojsku Srbije, prvi put dron-operateri koriste video-transmiter, odnosno naočale za upravljanje dronom.

Kopirati
Drag cursor here to close