Rat protiv Islamista

Sirija: Sukobi se nastavljaju, sudbina otetih kršćana još nepoznata

Vijesti / Svijet | 25. 02. 2015. u 14:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurdske i kršćanske policije u srijedu su se borile protiv militanata iz Islamske države na sjeveroistoku Sirije, gdje je ekstremistička grupa nedavno otela najmanje 70 kršćana nakon što je zauzela niz sela.

Pokrajina Hassakeh koja graniči s Tuskom i Irakom i postala je posljednje ratište u borbi protiv Islamske države, većinski je kurdska, ali također ima i arapsko stanovništvo i većinski kršćanske Asirijce i Armene, prenosi AP.

U napadima prije zore u ponedjeljak, radikalna grupa napala je zajednice naseljene duž rijeke Khabur, otimajući na desetine ljudi, među kojima je bilo mnogo žena i djece. Na tisuće ostalih pobjeglo je u sigurna područja.

Sudbina otetih ljudi, od kojih su skoro svi Asirijci, ostala je nepoznata i u srijedu, dva dana nakon što su zarobljeni.

Otmica je pojačala strahovanja među vjerskim manjinama u Siriji i u Iraku, koje su u više navrata bile metom napada Islamske države. Tijekom krvave kampanje ekstremista u obje zemlje, u kojima su objavili samoproglašeni kalifat, pripadnici manjina redovno su napadani i ubijani, odvođeni iz svojih domova, žene su porobljivane, a mjesta molitve su uništavana.

Asirijci su izvorni kršćanski narod koji vodi korijenje od drevnih Mezopotamaca.

Kopirati
Drag cursor here to close