Zagreb

Šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom!

Prema informacijama kojima Jutarnji raspolaže, KB Sveti Duh tek je jučer obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo o epidemiji, te su zabranili posjete.
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2023. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh u Zagrebu, najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, doznaje Jutarnji list.

Zabranjene posjete

Prema informacijama kojima raspolaže, bebe su se razboljele u periodu 11. i 12. lipnja, te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, prof. Goran Tešović, kazao je za Jutarnji kako je kod njih jedno dijete, te da se dobro oporavlja i da postoji mogućnost da danas bude otpušteno.

Prema informacijama kojima Jutarnji raspolaže, KB Sveti Duh tek je jučer obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo o epidemiji, te su zabranili posjete.

Do daljnjeg nisu dopušteni posjeti Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete - stoji na stranicama bolnice s datumom objave 19. lipnja.

Nadzor u tijeku 

Ono što doznajemo je i to da o epidemiji nije obaviješteno Ministarstvo zdravstva. Upit smo poslali KB Sveti Duh i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a odgovore ćemo objaviti po primitku.

Iz Ministarstva zdravstva su za Jutarnji.hr odgovorili:

"S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti.

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove - Grad Zagreb.

Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu".

Kopirati
Drag cursor here to close