Zagreb

Sava se izlila iz korita, vrhunac vodenog vala tek stiže

Prognozirane obilne oborine tijekom današnjeg dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana.
Vijesti / Svijet | 04. 08. 2023. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevrijeme iz Slovenije stiglo je u Hrvatsku. Zbog najavljenog grmljavinskog nevremena DHMZ je upalio narančasti alarm za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju zbog grmljavinskog nevremena, dok je na snazi crveni alarm za gospićku i riječku regiju zbog obilnih kiša.

Zbog jakih kiša u Zagrebu, rijeka Sava se izlila iz korita.

Porast vodostaja 

Prema hidrološkim modelima i trenutnoj prognozi novih obilnih oborina očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima gornjih dijelova slivova Drave i Save gdje je također moguća uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava.

Također, prognozirane obilne oborine tijekom današnjeg dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, izvijestili su iz Hrvatskih voda za DNEVNIK.hr.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 3.300 m3/s – 3.600 na ulazu u Hrvatsku večeras i tijekom noći, što znači da se vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje večeras u noći s petka na subotu 4./.5.8.2023. (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +450 cm – iznad razine izvanrednih mjera obrane od poplava). Ovi vodostaji rijeke Save mogli bi biti na razini vrlo visokih iz 2010. godine.

Preljevanje

Ukoliko se ove prognoze ostvare dio savskih voda prelit će se u oteretni kanal Sava-Odra na preljevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje.

Početak prelijevanja očekuje se danas u popodnevnim satima. U suradnji s policijom biti će potrebno zatvoriti sve cestovne prijelaze, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra.

U svakom slučaju biti će potrebno upustiti i dio velikih voda rijeke Save putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Očekivano upuštanje dijela savskih voda u retenciju Lonjsko polje uslijediti će danas u poslijepodnevnim satima.

Kopirati
Drag cursor here to close