Svjetski čelnici

Novi telefonski razgovori o ukrajinsko-ruskoj krizi

I Macron i Stoltenberg su inzistirali na "potrebi da se složno i zajedničkim snagama nastavi rad na smanjenju tenzija putem dijaloga, uz puno poštivanje temeljnih načela europske sigurnosti, suvereniteta država i svih prava koja iz toga proizlaze"
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2022. u 18:57 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u subotu je o rusko-ukrajinskoj krizi razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom prije svog putovanja u Moskvu i Kijev, objavila je Elizejska palača, prenosi Hina.

Odvojeni telefonski razgovori obavljeni su "u sklopu stalnih konzultacija saveznika o napetostima između Ukrajine i Rusije", naznačilo je francusko predsjedništvo.

I Macron i Stoltenberg su inzistirali na "potrebi da se složno i zajedničkim snagama nastavi rad na smanjenju tenzija putem dijaloga, uz puno poštivanje temeljnih načela europske sigurnosti, suvereniteta država i svih prava koja iz toga proizlaze", objavila je Elizejska palača.

Predsjednik Macron će pokušati postići napredak tijekom sastanaka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ponedjeljak u Moskvi, kao i s ukrajinskim predsjednikom Vlodimirom Zelenskim sljedeći dan u Kijevu.

Francusko predsjedništvo je izvijestilo da je Stoltenberg "pozdravio ovakav pristup" problemu i da je "zahvalio (francuskom) predsjedniku na bliskoj koordinaciji sa saveznicima uoči njegova putovanja".

Istodobno je britanski premijer Boris Johnson Macronu iznio rezultate svojega ovotjednog posjeta Kijevu i nedavnog sastanka s Putinom, stoji u priopćenju.

Emmanuel Macron, koji je posljednjih dana pojačao komunikaciju s ostalim čelnicima, i dvojica njegovih sugovornika "složili su se u pogledu potrebe da u predstojećim danima ostanu u bliskom kontaktu".

Zapadnjaci od kraja 2021. optužuju Moskvu da je na granici s Ukrajinom nagomilala vojsku zbog potencijalne invazije, no Rusija to negira, tvrdeći da samo želi zajamčiti sigurnost vlastite zemlje.

Predsjednička palača u priopćenju je objavila da je Macronov razgovor s Johnsonom "bio fokusiran i na pitanje migranata i migracija, posebice na njihov prijelaz Kanala".

Dvojica čelnika istaknula su potrebu da Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo surađuju u borbi protiv krijumčarskih mreža. Ilegalni prijelazi La Manchea redovit su razlog napetosti između Pariza i Londona, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close