''Prevarili su nas''

Putin: Ignorirane su glavne zabrinutosti Rusije

''U odgovoru Zapada na prijedloge u vezi sa sigurnosnim garancijama, ne vidimo tri elementa koja su ključna za Rusiju''
Vijesti / Svijet | 02. 02. 2022. u 09:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako još uvijek nisu spremni odgovoriti na odgovor koji su Sjedinjene Američke Države (SAD) uputile Rusiji u vezi sa sigurnosnim garancijama, javlja Anadolija.

Putin je nakon sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Kremlju, održao konferenciju za medije, a osvrnuo se i na krizu u vezi s Ukrajinom.

Tri ključna elementa

Putin je kritizirao odgovore koje su SAD i NATO uputili na prijedloge Rusije u vezi sa sigurnosnim garancijama.

''Pomno analiziramo odgovore koje su SAD i NATO uputili 26. siječnja. Vidljivo je da su ignorirane glavne zabrinutosti Rusije. To je već jasno vidljivo'', rekao je Putin.

Istakao je kako u pomenutim odgovorima nema određenih elemenata koji igraju ključnu ulogu s aspekta Rusije.

''U odgovoru Zapada na prijedloge u vezi sa sigurnosnim garancijama, ne vidimo tri elementa koja su ključna za Rusiju. Nismo vidjeli dovoljan odgovor u vezi s jačanjem NATO-a, postavljanjem sustava naoružanja u blizini granica Rusije i vraćanje vojne infrastrukture saveza u Europi na stanje iz 1997. godine'', rekao je Putin.

Prevarili su nas

Istaknuo je kako SAD i NATO ignoriraju zabrinutosti Rusije.

''NATO govori da zemlje imaju slobodu izbora, ali ne možete jačati sigurnost jedne po cijenu druge'', smatra Putin.

Istaknuo je kako je NATO obećao da neće biti širenja vojne strukture prema istoku.

''Vidimo gdje je danas NATO, Poljska, Rumunija, baltičke zemlje. Prevarili su nas'', rekao je Putin.

Podsjetio je kako se SAD povukao iz Sporazuma o anti-balističkim projektilima, a u Rumuniji se nalaze sustav za lansiranje projektila.

''Tu se nalaze sistemi MK41. Na njih se može postaviti Tomahawk. Odnosno, ovo postaje sustav za napad, a ne sistem za zračnu obranu. Ovi sustavi mogu za cilj imati našu teritoriju do tisuću kilometara. Zar to nije prijetnja za nas?'', upitao je Putin.

Osvrnuo se i na mogućnost ulaska Ukrajine u NATO.

''U dokumentima Ukrajine je napisano da će Krim biti vraćen vojnom silom. Ukrajinci ne samo da to govore, nego im to piše i u dokumentima. Zamislimo da je Ukrajina članica NATO-a, da je opremljena oružjem kao što je to slučaj u Poljskoj i Rumuniji i da je pokrenula operaciju na Krimu. A i ne govorim o Donbasu. Ovo je suverena teritorija Rusije. Za nas je to pitanje završeno. U toj situaciji, da li bismo se trebali boriti protiv NATO-a?'', upitao je Putin.

SAD pokušava zaustaviti Rusiju

Govorio je i o pitanju istoka Ukrajine odnosno implementaciji sporazuma iz Minska.

''S jedne strane čujemo da se želi da Ukrajina poštuje ove sporazume. Nas optužuju da ne poštujemo sporazume. U isto vrijeme, dolazi do izjava kako će Ukrajina biti podijeljena ako bude poštovala ove sporazume'', rekao je Putin.

Smatra kako SAD pokušava zaustaviti Rusiju.

''U toj situaciji Ukrajina je samo sredstvo za ostvarivanje ovog cilja'', smatra Putin.

Istaknuo je kako je potrebno uzeti u obzir interese svih zemalja, uključujući Rusiju, te da bi ulazak Ukrajine u NATO potkopao sigurnost Rusije.

Nada se da će biti nastavljen dijalog sa SAD-om i NATO-om kada je u pitanju sigurnost.

''Nadamo se da će biti postignuto rješenje. Neće biti lako, ali ćemo donijeti odluku (o odgovoru Rusije SAD-u, op.a.). Danas nisam spreman kazati kakav će to odgovor biti'', rekao je Putin.

Kopirati
Drag cursor here to close