Još jedan pokušaj

Sánchez opet nije dobio podršku parlamenta za sastavljanje španjolske vlade

Sánchez i Iglesias mogu se vratiti za pregovarački stol tijekom iduća dva mjeseca jer je do 23. rujna moguće sazvati novo glasovanje o vladi. Ne dobiju li Španjolci do tada vladu, izaći će na izbore 10. studenog.
Vijesti / Svijet | 25. 07. 2019. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijalisti premijera Pedra Sáncheza nisu ni u četvrtak dobili dovoljnu podršku u parlamentu za sastavljanje vlade pa bi Španjolci u studenome mogli na nove izbore.

Pa ipak, do 23. rujna Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) može sazvati novo glasovanje uspije li postići sporazum s lijevom formacijom Unidas Podemos, s kojom su propali svi dosadašnji pokušaji koaliranja.

Lijevi centar PSOE je u drugom krugu glasovanja dobio potporu 124 zastupnika, a protiv ih je bilo 155. Od glasovanja se suzdržalo njih 66. U utorak u prvom krugu glasovanja Sanchez također nije bio dobio dovoljnu podršku.

PSOE je na izborima 28. travnja dobio najviše zastupnika, 123 u parlamentu s 350 mjesta, no za formiranje vlade trebalo mu je njih 176. Od tada je pregovarao s Unidas Podemosom, lijevom formacijom s 42 zastupnika, oko sastavljanja koalicijske vlade.

Očekivao je pritom pasivnu potporu regionalnih katalonskih stranaka, što bi mu u konačnici omogućilo ostanak na vlasti. Katalonska republikanska ljevica (ERC), zagovornik nezavisnosti s 15 zastupnika, suzdržala se u četvrtak od glasovanja omogućivši im prevagu.

No nakon sedam krugova pregovora dvije najveće lijeve stranke nisu uspjele postići sporazum o koaliciji. U četvrtak su se PSOE i Unidas Podemos nastavili prepucavati prebacujući jedni na druge krivnju.

Pregovori PSOE-a i Unidas Podemosa propali su zbog razmimoilaženja oko upravljanja nad gospodarskim i socijalnim resorima.

''Čitavo ovo vrijeme nije bilo nikakvog razgovora oko programa ili projekata, već samo oko toga kome će pripasti koje ministarsko mjesto i koja će ga osoba zauzeti“, rekla je neposredno uoči glasovanja Soledad Gallego-Díaz, direktorica najvećih dnevnih novina El País.

Problemi formiranja vlasti s obje strane političkog spektra

Španjolska od uvođenja demokracije prije četiri desetljeća nema iskustva u formiranju koalicijskih vlada na nacionalnoj razini. Drugačije je na regionalnoj i lokalnoj razini gdje su PSOE i Unidas Podemos znali zajednički upravljati.

No u posljednje vrijeme i na tim razinama su popucali njihovi odnosi. Kulminacija razmimoilaženja uslijedila je prošli tjedan kada je Sánchez odbio ulazak u svoju vladu Pabla Iglesiasa, lidera Unidas Podemosa.

Nakon toga je prihvatio mjesto potpredsjednice vlade za Irenu Montero, visokopozicioniranu zastupnicu Unidas Podemosa i Iglesiasovu djevojku.

PSOE je zatim odbio prepustiti potencijalnom koalicijskom partneru ministarstvo rada i ministarstvo financija. „Da smo prihvatili imali bi smo dvije vlade u jednoj vladi“, rekao je Sánchez. Unidas Podemos je bio protivnik mjera štednje koje je tijekom krize zagovarao Bruxelles a također se protivi liberalizaciji tržišta rada.

Sánchez im je ponudio ministarstvo zdravstva i potrošnje, ministarstvo stanovanja i socijalnog gospodarstva, te ministarstvo ravnopravnosti. Unidas Podemos je to odbio.

''Tražili smo sve proporcionalno broju zastupnika koje imamo“, rekao je Iglesias.

U Španjolskoj su se od 1982. na vlasti izmjenjivali lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka, koji su uvijek imali apsolutnu većinu u parlamentu. No 2014. pod udarom gospodarske krize i korupcijskih skandala na scenu su došle nove političe snage narušivši tradicionalno dvostranačje.

Uoči izbora u travnju čak pet stranaka se nadalo sudjelovanju u vlasti. Uz navedene dvije stranke to su bile Unidas Podemos, stranka centra Građani i desni Vox.

Potencijalna koalicija triju stranaka s desnice, uključujući Građane, nije bila moguća nakon izbora budući da su zajedno osvojile 134 mjesta, daleko ispod potrebnih 176 za sastavljanje vlade.

Sánchez i Iglesias mogu se vratiti za pregovarački stol tijekom iduća dva mjeseca jer je do 23. rujna moguće sazvati novo glasovanje o vladi. Ne dobiju li Španjolci do tada vladu, izaći će na izbore 10. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close