Ponovljeno upozorenje!

SAD upozorio Ukrajinu da prekine napade na ruske rafinerije nafte

U osvetničkom napadu Rusija je napala hidroelektranu DnjeproHES u Zaporožju, najveću u Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 22. 03. 2024. u 12:11 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su pozvale Ukrajinu da obustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, upozoravajući na mogući porast globalnih cijena nafte.

Ponovljena upozorenja Washingtona prenesena višim dužnosnicima u ukrajinskoj državnoj sigurnosnoj službi, SBU, i njezinoj vojno-obavještajnoj upravi, poznatoj kao GUR, piše Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore iz američke i ukrajinske administracije.

Bijela kuća izražava sve više frustracija zbog ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama na rafinerije nafte, terminale i skladišta u zapadnoj Rusiji. Ti napadi nanose štetu kapacitetima za proizvodnju nafte u Rusiji.

Rusija ostaje jedan od glavnih svjetskih izvoznika energenata unatoč zapadnim sankcijama. Cijene nafte su porasle za oko 15 posto ove godine, dosegnuvši 85 dolara po barelu, što je dovelo do rasta cijena goriva, što može utjecati na predsjedničku kampanju Joea Bidena.

Washington također izražava zabrinutost da bi Rusija mogla uzvratiti napadima na energetsku infrastrukturu koju koristi Zapad. To uključuje CPC naftovod, ključan za globalni prijenos nafte. Zapadne tvrtke poput ExxonMobila i Chevronga koriste taj naftovod.

Ukrajina je pojačala zračne napade dok njeni programi bespilotnih letjelica rastu, a kopneni se rat okreće u korist Rusije. To izaziva nezadovoljstvo u Kijevu zbog ambivalentnog pristupa Zapada ograničavanju energetskih prihoda Moskve.

Od 2022. bilo je najmanje 12 napada na ruske rafinerije i najmanje devet ove godine. Ukrajina je pokazala sposobnost gađanja većine infrastrukture za izvoz nafte u zapadnoj Rusiji, što čini oko 60 posto ruskih izvoznih kapaciteta.

Prošlog tjedna Ukrajina je izvela dva velika napada bespilotnim letjelicama, uspješno gađajući sedam ruskih energetskih postrojenja. Ukrajinski dužnosnici tvrde da su razvili bespilotne letjelice s dometom većim od 1000 km, sposobne nanijeti ozbiljnu štetu.

Cilj ovih napada je prekinuti opskrbu ruskim trupama gorivom i smanjiti financiranje ratnih napora Kremlja. Također žele pokazati da se mogu probiti kroz rusku protuzračnu obranu.

Neke dužnosnici zračnu kampanju vide i kao sredstvo za poticanje Washingtona da odobri paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara koji je ''zapeo'' u Kongresu, a ključan je za obranu Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close