Raketni napad

Veliki osvetnički napad Rusije na Kijev

Ukrajina je tijekom noći presrela 31 raketu koju je Rusija lansirala na Kijev, objavile su ukrajinske zračne snage.
Vijesti / Svijet | 22. 03. 2024. u 09:15 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 17 ljudi, uključujući jedno dijete, ozlijeđeno je od pada krhotina, od kojih je četvero u bolnici, rekle su vlasti.

To je najveći ruski napad u nekoliko tjedana i uslijedio je nakon što je Moskva rekla kako će se osvetiti zbog nedavnih napada Ukrajine na njezina pogranična područja.

Sirene za uzbunu su se prvi put oglasile u 03:00 sata po lokalnom vremenu s upozorenjem na prijetnju balističkih raketa. Prve eksplozije čule su se dva sata kasnije, prenosi BBC.

Krhotine su pale u četvrtima Podilsky, Shevchenkivskyi i Sviatoshyn, uzrokujući požare na krovovima transformatora, nekoliko stambenih zgrada i automobila, rekao je čelnik gradske vojne uprave Serhiy Popko na Telegramu.

"Kao rezultat uspješnih borbenih operacija, sve neprijateljske rakete su oborene iznad Kijeva i na prilazima glavnom gradu", rekao je Popko.

"Možda nas više treba umrijeti, patiti, proliti još krvi?" rekla je.

Nije jasno što je bio cilj ovih napada.

Suze i strah

U jednoj rezidencijalnoj četvrti Kijeva, Lukjanivki, eksplozija je napravila veliki krater na ulici. Detonacija udarni val razbili su prozore i oštetili zgrade uokolo. Kiosk s kavom pretvoren je u olupinu.

Druge zgrade, uključujući trgovinu hranom i medicinske prostorije u blizini, bile su oštećene. Osoblje, otvoreno uzrujano, uklanjalo je hrpe razbijenog stakla. U stanovima iznad, stanovnici su pokušavali izvući svoje stvari iz ruševina.

Mnogi ljudi proveli su rane jutarnje sate u podrumima i metrou, sklonivši se pod zemlju radi sigurnosti.

Jedna žena, Sofia, koja je došla u Kijev na majčin 50. rođendan, bila je u suzama dok je posjetila mjesto eksplozije ubrzo nakon napada.

"Uništavaju našu prošlost, našu budućnost", rekla je dopisniku BBC-a. Uznemirena je zbog, kako kaže, ravnodušnošću i sve manjim interesom svijeta prema Ukrajini.

"Možda nas više treba umrijeti, patiti, proliti još krvi?" rekla je.

Nije jasno što je bio cilj ovih napada.

Patriot odradio svoj posao

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasnije je pohvalio američki protuzračni odbrambeni sustav Patriot postavljen za zaštitu grada.

''Ruski teroristi nemaju rakete koje mogu zaobići Patriot i druge vodeće svjetske sustave'', napisao je Zelenski na Twitteru.

Istovremeno je pozvao na isporuku novih sustava za zaštitu cijele zemlje, dodavši: ''To je sasvim moguće ako naši partneri pokažu dovoljno političke volje.''

Zelenski je na svom Facebooku nalogu objavio da su ruske snage protekle noći napale Ukrajinu sa više od 60 dronova Šahed i skoro 90 projektila raznih tipova.

Ukrajina: Rusija napala naš teritorij s više od 60 dronova i 90 raketa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija napala ukrajinski teritorij s više od 60 bespilotnih letjelica tipa "Shahed" i približno 90 različitih tipova projektila, javlja Anadolu.

Navodeći da je ruska vojska sinoć izvela napad na teritoriju Ukrajine koristeći više od 60 bespilotnih letjelica, Zelenski je kazao na društvenim medijima naveo da su gađani energetski objekti.

"Svijet jasno vidi mete ruskih terorista: elektrane i vodovi, brane, hidroelektrane, obične stambene zgrade, čak i trolejbus. Rusija je objavila rat životima običnih ljudi. Izražavam saučešće porodicama i rodbini onih koji su izgubili živote u ovom terorizmu", naveo je Zelenski.

Ističući da hitne službe rade u svim gradovima pogođenim napadom, Zelenski je napomenuo da se nastavljaju napori na obnavljanju isporuke električne energije u pogođenim regijama Harkov, Zaporožje, Sumi, Poltava, Dnjepropetrovsk, Odesa, Hmenicki, Vinica i Ivano-Frankivsk.

Kopirati
Drag cursor here to close