Veto

SAD ponovo blokirale rezoluciju Vijeća sigurnosti o ratu između Hamasa i Izraela

Trinaest članova vijeća glasovalo je za tekst kojim se zahtijeva hitni prekid vatre, a koji je izradio Alžir, dok je Britanija bila uzdržana. To je bio treći američki veto na nacrt rezolucije od početka trenutnih borbi 7. listopada.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2024. u 07:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su u utorak ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o ratu između Izraela i Hamasa, blokirajući zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre i umjesto toga tražeći da 15 člano tijelo pozove na privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca koju drži Hamas, prenosi Reuters.

Trinaest članova vijeća glasalo je za tekst koji je izradio Alžir, dok je Britanija bila uzdržana. To je bio treći američki veto na nacrt rezolucije od početka trenutnih borbi 7. listopada. Washington je također iskoristio svoj veto da blokira amandman na nacrt rezolucije u prosincu.

''Glasanje za ovaj nacrt rezolucije je podrška pravu Palestinaca na život. S druge strane, glasanje protiv podrazumijeva odobravanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne koja im je nanesena'' - rekao je veleposlanik Alžira u UN-u Amar Bendjama Vijeću prije glasovanja.

Američka veleposlanica u UN-u Linda Thomas-Greenfield u subotu je signalizirala da će SAD staviti veto na nacrt rezolucije zbog zabrinutosti da bi mogao ugroziti pregovore između SAD-a, Egipta, Izraela i Katara koji nastoje posredovati u pauzi u ratu i oslobađanju zarobljenih talaca od strane Hamasa u Pojasu Gaze.

''Zahtijevanje trenutnog, bezuvjetnog prekida vatre bez sporazuma koji zahtijeva od Hamasa da oslobodi taoce neće dovesti do trajnog mira. Umjesto toga, moglo bi produžiti borbe između Hamasa i Izraela'' - rekla je Thomas-Greenfield Vijeću prije glasanja.

Rezolucija koju je izradio Alžir na koju su SAD stavile veto nije povezivala prekid vatre sa oslobađanjem talaca. Zasebno je zahtijevano hitan humanitarni prekid vatre i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca.

Kopirati
Drag cursor here to close