Potrebno devet glasova

Amerika prvi put predlaže UN-u rezoluciju koja poziva na primirje Izraela i Hamasa

Ovo je prvi put da su SAD eksplicitno podržale primirje u sukobu Izrael-Hamas, iako se dodaje da bi privremeno primirje trebalo započeti "što je prije izvodljivo".
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2024. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su predložile rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na privremeni prekid vatre i Izrael da ne nastavlja s planiranom ofanzivom na Rafah u južnoj Gazi, javlja Guardian.

Ovo je prvi put da su SAD eksplicitno podržale primirje u sukobu Izrael-Hamas, iako se dodaje da bi privremeno primirje trebalo započeti "što je prije izvodljivo", ostavljajući neki manevarski prostor izraelskoj vojsci.

Dodatna šteta po civile

Bidenova administracija nudi tekst kao alternativu alžirskom nacrtu rezolucije u kojem se poziva na hitan humanitarni prekid vatre o kojem bi se trebalo raspravljati danas.

Američki apel zbog Rafaha, gdje je oko polovica od 2,3 milijuna stanovnika Gaze potražilo utočište, odražava komentare Joea Bidena posljednjih dana. Međutim, kako navodi Guardian, značaj nacrta rezolucije je u tome što predstavlja signal da je Washington spreman da kroz UN izvrši pritisak na Izrael i da se ne oslanja samo na bilateralne poruke.

Prema tekstu koji je vidio Guardian, što prenosi N1, američki nacrt rezolucije kaže da Vijeće sigurnosti "određuje da bi u trenutnim okolnostima velika kopnena ofanziva na Rafah rezultirala dodatnom štetom po civile i njihovim daljnjim raseljavanjem, uključujući potencijalno u susjedne zemlje, što bi imalo ozbiljne implikacije po regionalni mir i sigurnost, te stoga naglašava da se tako velika kopnena ofanziva ne bi trebala nastaviti u trenutnim okolnostima".

Najmanje devet glasova

Richard Gowan, direktor Međunarodne krizne grupe UN-a, naveo je na društvenim mrežama: "Smatram da će Izrael brinuti mnogo više o ovom nacrtu rezolucije (Misije SAD-a pri UN) nego o glasnijim ili jačim zahtjevima drugih članica UN-a".

Ostaje nejasno hoće li nacrt biti podnesen na glasanje. Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je najmanje devet glasova za i da nitko od pet stalnih članica – SAD, Francuske, Britanije, Rusije ili Kine – ne uloži veto. Međutim, to bi mogla biti osnova za pregovore sa ostalim članovima vijeća u narednim danima.

Američki nacrt počinje osudom Hamasa za njegov napad od 7. listopada, posebno za "uzimanje i ubijanje talaca, ubojstvo i seksualno nasilje uključujući silovanje". Američka misija se ranije žalila da je u ranijim rezolucijama Vijeća sigurnosti izostavljena eksplicitna krivica Hamasa.

Američki tekst poziva na zaštitu civila i pružanje humanitarne pomoći, ali ne spominje posebno ulogu i odgovornosti izraelske vlade ili oružanih snaga.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, David Cameron, također je pozvao da se "trenutačno prekinu borbe" i da se kreće ka trajnom miru, a ne ofanzivi u Rafahu.

"Pozivamo na prekid borbi upravo sada, mislimo da nam je potrebna pauza u borbama i da taoci izađu i pomoć da uđe. To bi trebalo da se desi odmah", rekao je on u ponedjeljak.

"Hajde da sada zaustavimo borbe, oslobodimo taoce i onda nastavimo dalje od toga. To je ono što nam treba da se dogodi, a ne ofanziva u Rafahu", rekao je Lord Cameron.

Kopirati
Drag cursor here to close