Napad na saveznike Irana

SAD pogodio 85 meta u Iraku i Siriji među njima navodno i položaje Iranske garde

SAD je potvrdio da je noćas pogodio 85 ciljeva u Iraku i Siriji, uključujući položaje Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC). Prema CENTCOM-u, pogođeno je 85 ciljeva s 125 precizno navođenih bombi.
Vijesti / Svijet | 02. 02. 2024. u 22:48 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su pokrenule seriju zračnih napada na mete u Iraku i Siriji, što bi moglo prerasti u napad većih razmjera na milicije koje podupire Iran i koje su izvele napade na američke trupe na Bliskom istoku.

Osvetnički udari uslijedili su kao odgovor na napad dronovima militanata koje podržava Iran na američku vojnu bazu u Jordanu prošle nedjelje, kada su ubijena tri pripadnika američke vojske a ranjeno više od 40.

Do napada je došlo nedugo nakon što se predsjednik Joe Biden susreo se s članovima obitelji vojnika poginulih u Jordanu.

Dužnosnici su signalizirali da će udari vjerojatno biti značajniji od prethodnih napada na milicije koje podupire Iran tijekom posljednjih nekoliko tjedana, a koji su prvenstveno bili usredotočeni na skladišta oružja ili objekte za obuku. Administracija ipak s druge strane želi izbjeći izbijanje širih i otvorenih sukoba s Iranom u regiji koja je već uzdrmana ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Ministar obrane Lloyd Austin najavio je "višeslojni" američki odgovor, naglašavajući fleksibilnost u reakciji ovisno o situaciji na terenu. Koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, izjavio je da vjeruje da iza napada stoji skupina militanata poznata kao Islamski otpor u Iraku, uključujući i Kata'ib Hezbollah. Ipak, istaknuto je da Kata'ib Hezbollah nije jedina skupina odgovorna za napade na američke baze u regiji.

SAD su već izvele niz napada na skladišta oružja iranskih saveznika u Iraku i Siriji od listopada prošle godine, ali dosadašnji udari nisu spriječili nastavak napada militanata koji su do sada ozlijedili više od 120 američkih vojnika. Iran, dugogodišnji ''sponzor'' regionalnih proxy skupina, poznatih kao "osovina otpora", opskrbljuje ih novcem, oružjem i obukom kako bi proširio svoj utjecaj na Bliskom istoku.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je da Iran ne želi sukob, ali će snažno odgovoriti na napade. U pokušaju smirivanja napetosti, Kataib Hezbollah najavio je obustavu vojnih operacija protiv američkih snaga, dok je vođa skupine Al-Nujaba, Akram Al-Kaabi, najavio nastavak napada na američke ciljeve.

Ova mješovita reakcija od strane različitih milicija dodatno otežava predviđanje daljnjeg razvoja situacije.

Tko je Kata'ib Hezbollah?

Kata'ib Hezbollah (ili Brigade Hezbollaha - je radikalna iračka šijitska paravojna skupina koja je nekada bila dio Snaga narodne mobilizacije, sa osobljem 45., 46. i 47. brigade.

Tijekom rata u Iraku (2003-11), skupina se borila protiv koalicijskih snaga. Aktivni su bili u ratu u Iraku (2013. – 2017.) i građanskom ratu u Siriji (2011. – danas).

Grupom je zapovijedao Abu Mahdi al-Muhandis sve dok nije ubijen u napadu američkih bespilotnih letjelica 2020. godine. Nakon toga ga je zamijenio Abdul Aziz al-Muhammadawi (Abu Fadak), kao novi vođa Snaga narodne mobilizacije (PMF).

KH nastoji uspostaviti iransku vladu u Iraku, protjerati američke snage iz zemlje i unaprijediti regionalne i međunarodne interese Irana u Iraku i regiji. Skupina je odgovorna za ubojstvo stotina američkih vojnika i ima središnju ulogu u izvođenju napada na američke ciljeve u Iraku i djeluje kao dio Osovine otpora.

Kata'ib Hezbollah dobiva opsežnu obuku, financiranje, logističku potporu, oružje i obavještajne podatke od snaga Quds iranske Revolucionarne garde (IRGC).

Vlade Japana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država službeno su Kata'ib Hezbollah uvrstile na popis terorističkih organizacija. Kata'ib Hezbollah je službeni dio iračkog sigurnosnog aparata.

Islamski otpor

Islamski otpor u Iraku, krovni termin koji se koristi za proiranske šiitske islamističke pobunjeničke grupe u Iraku. Svimanjima je zajedničko da su protiv američke podrške Izraelu u ratu u Gazi.

Prema Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, iranska Revolucionarna garda ima presudnu ulogu u njihovom organiziranju.

Koje grupe čine Islamski otpor u Iraku i dalje je enigma. Smatra se da Islamski otpor osim Kataib Hezbolaha i Harakat Hezbolaha čine i Asa’ib Ahl al-Hak i Kataib Sajid.

Kopirati
Drag cursor here to close