Koriste i rakete "Tomahawk"

Amerika i Britanija započele nove napade na Hute u Jemenu

Tri američka dužnosnika potvrdila su najnoviji potez protiv skupine koja je povezana s Iranom zbog njezina ciljanja na brodove u Crvenom moru.
Vijesti / Svijet | 22. 01. 2024. u 23:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke i britanske snage su po drugi put izvele zajedničke zračne napade ciljajući raketne lokacije Huta u Jemenu.

Najnoviji napadi uslijedili su nedugo nakon što je Bijela kuća priopćila da je Joe Biden, američki predsjednik, razgovarao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, naglašavajući potrebu da se nastavi s "ometanjem i degradiranjem" vojnih sposobnosti Huta.

Tri američka dužnosnika potvrdila su najnoviji potez protiv skupine koja je povezana s Iranom zbog njezina ciljanja na brodove u Crvenom moru, navodi Reuters.

Dužnosnici kažu da su Tomahawk projektili i borbeni avioni lansirani s ratnih brodova i podmornica korišteni za uništavanje mjesta za skladištenje projektila i lansera Huta.

Zajednička operacija dolazi otprilike 10 dana nakon što su američki i britanski ratni brodovi i borbeni zrakoplovi pogodili više od 60 ciljeva na 28 lokacija.

Američka vojska negirala je tvrdnje da su jemenski pobunjenici ranije tog dana uspješno gađali brod za podršku američke vojske.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da je američki predsjednik razgovarao o situaciji s britanskim premijerom u ponedjeljak, nakon nastavka napada Hutija na brodove koji prolaze kroz Crveno more i obližnji Adenski zaljev tijekom prošlog tjedna.

"Razgovarali su o tome što se događa u Crvenom moru i potrebi za kontinuiranim međunarodnim multilateralnim pristupom ometanju i degradiranju sposobnosti Huta", rekao je Kirby novinarima u Washingtonu, očito misleći na vojnu akciju.

Kopirati
Drag cursor here to close