Kulminacija napetosti: 3 američka vojnika ubijena u napadu bespilotnom letjelicom
Tri američka vojnika ubijena su u noćnom napadu bespilotnom letjelicom u Jordanu, a više od 20 ih je ranjeno. Ovo je napad koji ozbiljno usložnjava situaciju na Bliskom istoku.

Kulminacija napetosti: 3 američka vojnika ubijena u napadu bespilotnom letjelicom

Vijesti / Svijet | 28. 01. 2024. u 18:18 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri američka vojnika ubijena su, a barem dvadesetak pripadnika vojnih snaga ozlijeđeno je u noćnom napadu bespilotnom letjelicom na malu američku postaju u Jordanu, izvijestili su američki dužnosnici CNN-u. Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

Ubijanje trojice Amerikanaca na položaju Tower 22 u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, značajna je eskalacija napetosti u već nesigurnoj situaciji na Bliskom istoku. Dužnosnici su rekli kako je bespilotna letjelica lansirana od strane militanata koje podupire Iran i izgleda kako je došao iz Sirije.

Središnje zapovjedništvo SAD-a potvrdilo je u nedjelju u priopćenju da su tri pripadnika vojnih snaga ubijena, a 25 ozlijeđeno u napadu bespilotnom letjelicom koji se dogodio na bazi u sjeveroistočnom dijelu Jordana.

Do petka je bilo više od 158 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji, iako su dužnosnici rekli kako napadi bespilotnim letjelicama, raketama i projektilima nisu bili uspješni jer često nisu pričinjavali ozljede niti oštećenje američke infrastrukture.

Nije jasno kako protuzračna obrana nije uspjela presresti bespilotnu letjelicu. Ovo je prvo ovakvo neprijateljsko djelovanje na Tower 22 od početka intenziviranja neprijateljstava na američke i koalicijske snage koje je počelo 17. listopada. Američke snage na toj postaji su tamo u sklopu misije savjetovanja i pomoći Jordanu.

Američki dužnosnici su više puta istaknuli kako žele smirivanje napetosti diljem Bliskog istoka i nastoje da se ovo ne proširi u regionalni rat.

"Ne želimo ići putem veće eskalacije koja bi dovela do puno šireg sukoba unutar regije", rekao je predsjednik Združenog stožera general CQ Brown.

Od početka napada bilo je desetke ozljeda - viši vojni dužnosnik rekao je novinarima prošlog tjedna da ih je otprilike 70. Pentagon većinu klasificira kao manje ozbiljne, osim jednog američkog vojnika koji je teško ozlijeđen u napadu u Iraku na Božić.

SAD je poduzeo nekoliko odmazda protiv skupina koje podržava Iran u Iraku i Siriji, jedna od njih bila je prošlog tjedna kada su SAD pogodile tri objekta u Iraku koje koristi Kataib Hezbollah i druge skupine povezane s Iranom.

Napad na američke vojnike dolazi u trenutku kada se očekuje početak pregovora SAD-a i Iraka o budućnosti američkog vojnog prisustva u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close