Kosovo

SAD i EU složni: Novi izbori i povlačenje policije sa sjevera Kosova

Član Odbora za vanjske poslove američkog senata Murphy je na Twitteru napisao da se specijalne jedinice kosovske policije moraju povući sa sjevera, da Srbija mora poduzeti stvarne korake da prekine prosvjede.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2023. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki senator Chris Murphy pozvao je na održavanje novih izbora i povlačenje policije kao neke od koraka koji bi trebali dovesti do smirivanje tenzija u četiri općine na sjeveru Kosova, ali i na agresivniji angažman SAD na Balkanu, prenosi Fena.

Član Odbora za vanjske poslove američkog senata Murphy je na Twitteru napisao da se specijalne jedinice kosovske policije moraju povući sa sjevera, da Srbija mora poduzeti stvarne korake da prekine prosvjede.

"Agresivnije se angažirati za mir"

''Kosovo treba zakazati nove izbore, dozvoliti ograničen pristup općinskim zgradama samo za državne službenike i poštovati prethodne sporazume između Srbije i Kosova među kojima je i formiranje Zajednica općina sa srpskom većinom'', napisao je on.

Moramo se agresivnije angažirati na Balkanu da zaštitimo mir, jer trenutno ne možemo sebi priuštiti gašenje stvarnih požara u toj regiji'', izjavio je Murphy u ranije danas objavljenom intervjuu za National Journal nakon povratka s balkanske turneje u Washington.

On je nakon putovanja, koje je uključivalo sastanke s liderima Kosova, Srbije, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, rekao kako Washington mora brzo reagirati na događaje na Balkanu kako ih Moskva ne bi mogla iskoristiti.

Raspisivanje novih lokalnih izbora

I Borrell traži raspisivanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell tražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u općinama na sjeveru Kosova, sudjelovanje Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom, prenosi N1.

''Imamo tri jasna zahtjeva, a to su novi lokalni izbori odmah, osiguranje sudjelovanja  kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice općina sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU'', napisao je Borrell.

Kopirati
Drag cursor here to close