Vojnici

Kosovo: KFOR na još pet lokacija u Zvečanu, nastavljen prosvjed

''Razmjestili su svoje snage na pet točaka ovdje u okolnim uličicama i na centru, na ulasku, da bi spriječili ulazak specijalne jedinice Policije da ne bi došlo do incidenta'', kazao je Rakić.
Vijesti / Svijet | 01. 06. 2023. u 10:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zvečanu je nastavljen miran prosvjed srpskih građana, dok je KFOR danas, osim ispred zgrade općine, razmjestio svoje vojnike i na pet drugih lokacija u gradu, javlja Anadolija.

Danas je mnogo manje građana na ulici. Postavili su suncobrane i klupe za sjedenje nedaleko od bodljikave žice i kordona KFOR-a, koji osigurava širi prilaz općinskoj zgradi.

Izađite u susret vojnicima

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić u izjavi medijima kazao je da je KFOR odgovorio na njegov jučerašnji zahtjev da se pojača prisustvo vojnika na više lokacija kako bi se spriječila moguća eskalacija situacije.

"Nakon jučerašnjeg razgovora sa glavnim zapovjednikom ovog djela ovdje, američkim pukovnikom KFOR-a, dobili smo uvjeravanja i vidimo da su danas ispunili svoje obećanje. Razmjestili su svoje snage na pet točaka ovdje u okolnim uličicama i na centru, na ulasku, da bi spriječili ulazak specijalne jedinice Policije da ne bi došlo do incidenta'', kazao je Rakić.

On se zahvalio pukovniku na razumjevanju i pozvao je građane da izađu u susret vojnicima ukoliko im je potrebna neka pomoć.

Rakić je naveo da su se danas prosvjedu pridružili i rudari ''Trepče'' koji od petka ne mogu da rade.

Rudar Darko Milojević je kazao da radi u rudniku ''Crnac'' i da im je od petka proizvodnja obustavljena.

''Specijalci su blokirali flotaciju i ne dozvoljavaju nam da naši kamioni prevoze rudu sa rudnika na flotaciju'', kazao je Milojević.

Napadi

U srijedu tijekom uglavnog mirnog prosvjeda srpskih građana u općinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pojedini osumnjičeni gađali su kamenicama tri vozila Kosovske policije i pri tom je jedan policajac zadobio ozljede i pričinjena je materijalna šteta. Također, pojedini mediji ometani u radu i napadnuti, a njihova vozila su vandalizirali pojedinci ili kriminalne grupe.

Iz Udruženja novinara Kosova je priopćeno da je ponedjeljka zabilježeno preko 20 napada na medijske ekipe.

S prosvjeda su upućeni zahtjevi da se specijalci Kosovske policije povuku iz općinskih zgrada i da gradonačelnici izabarani na izborima 23. travnja ne dolaze u općinske objekte. Zatraženo je i oslobađanje dvojice srpskih mladića uhićenih u ponedeljak u Zvečanu nakon sukoba prosvjednika sa vojnicima KFOR-a. Njima je Osnovni sud u Prištini u srijedu odredio mjesec dana pritvora.

Sukobi su dogodili najpre u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u općinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedjeljak došlo do sukoba prosvjednika s trupama KFOR-a kada je ozlijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina prosvjednika.

Izvanredni izbori

Od ponedjeljka srpski građani svakodnevno prosvjeduju u općinama na sjeveru Kosova

Srpska lista je početkom studenog napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani izvanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

Kopirati
Drag cursor here to close