Vjosa Osmani

Kosovo spremno održati nove izbore na sjeveru

Strani diplomati su rekli da se treba pronaći način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da sudjeluju i biraju predsjednike s većim legitimitetom.
Vijesti / Svijet | 01. 06. 2023. u 20:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u četvrtak da je njezina zemlja spremna održati nove lokalne izbore na nemirnom sjeveru zemlje, ako je to u skladu sa zakonom.

Osmani se u Moldaviji, u okviru summita Europske političke zajednice, susrela s francuskim predsjednikom Emmanuel Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, kao i s visokim predstavnikom za vanjsku politiku EU Josepom Borrellom.

Rekla je da su strani diplomati rekli da se treba pronaći način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da sudjeluju i biraju predsjednike s većim legitimitetom.

Dodala je da je izrazila spremnost da se izbori održe u slučaju da građani s tog područja potpišu peticiju koja omogućava zakazivanje novih izbora.

''To znači da građani Srbije, odnosno njih oko 20 posto koji su na biračkom popisu, mogu potpisati peticiju i preko nje pokrenuti proces novih izbora. Spremni smo da poštujemo zakon'', navela je Osmani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor.

"Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosljedan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prvenstveno nacionalnim i državnim interesima", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Kopirati
Drag cursor here to close