Ima dosta posla

Ruskinja prijavila 1397 sunarodnjaka zbog kritike rata

''Nije mi ih žao. Osjećam radost ako su kažnjeni zbog mojih denuncijacija'', kazala je Korobkova
Vijesti / Svijet | 20. 11. 2023. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruskinja Ana Korobkova tvrdi kako je od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. napisala 1397 prijava u kojima denuncira sunarodnjake koji kritiziraju rat u toj zemlji, piše BBC.

''Nije mi ih žao. Osjećam radost ako su kažnjeni zbog mojih denuncijacija'', kazala je Korobkova, navodeći da su zbog njezinih prijava ljudi novčano kažnjavani, otpuštani s posla i označavani kao strani agenti, prenosi Hina.

Zakon o cenzuri

BBC ističe da su novi zakoni o cenzuri uvedeni nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu te da Korobkova često prijavljuje ljude zbog ''diskreditiranja ruske vojske'', što je prekršaj za koji je predviđena novčana kazna do 50.000 rubalja (560 američkih dolara) ili do pet godina zatvora ako je počinjen više od dva puta.

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema neovisnoj ruskoj skupini za ljudska prava OVD-Info, pokrenuto je više od 8000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditiranje ruske vojske.

"Svi oni koji se protive specijalnoj vojnoj operaciji suparnici su moje vlastite dobrobiti", objasnila je Korobkova u razgovoru za BBC, predviđajući da bi u slučaju ukrajinske pobjede mogla izgubiti svu svoju ušteđevinu i morala naći posao s punim radnim vremenom.

Korobkova uglavnom izvještava o osobama koje govore za medije, posebice one koje se pojavljuju u međunarodnim medijima, poput BBC-ja.

Njezina misija

Jedna od meta Korobkove je antropologinja Aleksandra Arhipova. "Prijavila me sedam puta", kaže Arhipova, dodajući kako denuncijatorica prijavljivanje smatra svojom misijom.

"Ona je pronašla svoju nišu. Njezine osude prilično su učinkovito ušutkale stručnjake", dodaje Arhipova, koja je sada u egzilu i smatra da su postupci Korobkove mogli pridonijeti tome da ruska država u svibnju označi nju kao stranog agenta.

Korobkova, koja skriva u kojem ruskom gradu živi, poručila je novinaru BBC-ja da će nastaviti pisati optužbe protiv sunarodnjaka. ''Imam dosta posla'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close