Rat u Ukrajini

Ruski medij: Evo gdje će Ukrajina baciti ''prljavu bombu''

Agencija ove tvrdnje temelji na izjavama neimenovanog izvora.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2022. u 21:15 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Ukrajina dovršila "tehničke pripreme za provokaciju s 'prljavom bombom'". Pišu i da su stručnjaci iz ukrajinske tvrtke za visoke tehnologije Južmaš pripremili lažnu raketu koju planiraju napuniti radioaktivnim materijalom, a zatim je navodno srušiti iznad zone isključenja oko nuklearne elektrane Černobil.

Cilj im je, navode RIA Novosti, objaviti da je Rusija lansirala nuklearno oružje. Agencija ove tvrdnje temelji na izjavama neimenovanog izvora.

"Stručnjaci iz Južmaša već su izradili lažnu raketu Iskander, koju planiraju napuniti radioaktivnim materijalom, a koju bi potom ukrajinska protuzračna obrana 'oborila' iznad zone isključenja černobilske nuklearne elektrane. Nakon toga bi objavili da je Rusija lansirala raketu s nuklearnim punjenjem", rekao je neimenovani sugovornik agencije, pišu RIA Novosti.

"Nakon što lažna raketa bude srušena, kijevske vlasti namjeravaju zapadnim i ukrajinskim medijima pokazati fragmente makete i elektronike navodne rakete Iskander kako bi uvjerili zapadnu javnost u krivnju Rusije", rekao je izvor.

Rusija danima tvrdi da Ukrajina planira koristiti "prljavu bombu"

Prljava bomba je izraz koji se koristi za opisivanje konvencionalnog oružja koje nosi nuklearni materijal. Obično se sastoji od eksploziva i radioaktivnog materijala, koji može biti u obliku kuglica ili praha. Cilj je proširiti nuklearni materijal čineći ga posebno opasnim za civile, kontaminirati zgrade i okolni prostor radioaktivnim česticama te izložiti stanovnike zračenju.

Moskva je prvi put iznijela te optužbe u nedjelju u telefonskom razgovoru ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i njegovog američkog, francuskog, britanskog i turskog kolege, spomenuvši "eventualne provokacije Ukrajine korištenjem 'prljave bombe'".

Pariz, London i Washington su u ponedjeljak zajedno kritizirali "lažne" izjave Moskve, a britanska misija pri UN-u objavila je da "podsjeća da Ukrajina nema nuklearno oružje".

Ruski diplomat: To je grozna katastrofa koja prijeti cijeloj Zemlji

Rusija je u utorak, na sastanku iza zatvorenih vrata, pred Vijećem sigurnosti UN-a iznijela optužbu da se Ukrajina priprema upotrijebiti "prljavu bombu".

"Poprilično smo zadovoljni jer smo podigli osviještenost. Ne smeta mi ako će ljudi govoriti da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo grozna, grozna katastrofa koja potencijalno prijeti cijeloj Zemlji", rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanskij.

Rusija je optužila Kijev da je naredio dvjema organizacijama da proizvedu prljavu bombu, no Moskva za to nije pružila dokaze.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad. Zapadne zemlje su također odbacile ruske navode kao pokušaj eskalacije osmomjesečnog rata.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priprema poslati istražitelje idućih dana na dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, što djeluje kao reakcija na ruske tvrdnje o prljavoj bombi.

Kopirati
Drag cursor here to close