ARAO

Slovenija demantirala Rusiju: Koristili ste našu fotografiju otpada, nije to nikakava prljava bomba

Vijesti / Svijet | 26. 10. 2022. u 14:37 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je demantirala tvrdnje Ministarstva vanjskih poslova Rusije da "Ukrajina proizvodi prljave bombe".

Vlada Slovenije je na Twitteru objavila da je fotografija koju je rusko Ministarstvo vanjskih poslova koristilo na svom Twitter nalogu o "prljavoj bombi" ustvari fotografija Agencije za upravljanje radioaktivnim otpadom Slovenije (ARAO) iz 2010. godine te da njoj nije nikakva prljava bomba.

Vlada Slovenije je pojasnila da je fotografija korištena za stručne prezentacije za širu i zainteresiranu javnost kao materijal za objašnjenje, dodajući da su na fotografiji ustvari detektori dima koji su inače u općoj upotrebi.

"Naveli su radioaktivni izvor, ali ne bilo koji od radioaktivnih izvora navedenih u tablici ispod fotografije. Fotografija je objavljena bez znanja ARAO-a", objavila je Vlada Slovenije.

Rusko ministarstvo je 24. oktobra na Twitteru objavilo da posjeduju informacije da su dvije ukrajinske organizacije dobile direktno naređenje da razviju takozvanu prljavu bombu, napominjući da su radovi u završnoj fazi. Uz tekst je objavljena prateća fotografija pod naslovom "Kapaciteti Ukrajine za razvoj prljave bombe".

Međutim, Vlada Slovenije je demantirala ruske tvrdnje, napominjući da se radi o fotografiji ARAO-a, te da na njoj nije nikakva "prljava bomba".

"Radioaktivni otpad u Sloveniji se skladišti sigurno i nalazi se pod nadzorom. Ne koristi se za pravljenje prljavih bombi", navela je Vlada Slovenije na Twitteru.

Prljava bomba ili uređaj za radiološko raspršivanje je vrsta spekulativnog radiološkog oružja koje kombinira radioaktivni materijal s konvencionalnim eksplozivima.

Ruske tvrdnje o navodnoj izradi prljave bombe u Ukrajini stigle su tijekom razgovora ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua s kolegama iz nekoliko zapadnih zemalja, uključujući američkog tajnika obrane Lloyda Austina.

Zapad je tvrdnju odbacio kao potencijalno pokriće Kremlja da koristi "prljavu bombu".

Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska i Velika Britanija odbacile su u nedjelju tvrdnju Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti "prljavu bombu" na svojoj teritoriji i okriviti Moskvu.

U zajedničkom priopćenju se navodi da su ministri obrane tri nacije razgovarali s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom na njegov zahtjev i svi su odbacili "providno lažne navode Rusije" da će Kijev iskoristiti bombu kao provokaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close