Ili nuklearno oružje

SAD kaže da će se Rusija suočiti s posljedicama ako upotrijebi 'prljavu bombu'

Upitan hoće li Washington tretirati korištenje 'prljave bombe' na isti način kao i korištenje nuklearne bombe, Price je rekao "da bi postojale posljedice" za Rusiju u svakom slučaju.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2022. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija 

Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi 'prljavu bombu' ili nuklearno oružje, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u ponedjeljak, dok je glavni tajnik NATO-a odbacio ruske tvrdnje da Ukrajina namjerava koristiti 'prljavu bombu'.

Upitan hoće li Washington tretirati korištenje 'prljave bombe' na isti način kao i korištenje nuklearne bombe, Price je rekao "da bi postojale posljedice" za Rusiju u svakom slučaju.

"Bilo da upotrijebi 'prljavu bombu' ili nuklearnu bombu. Bili smo jasni po tome pitanju"; rekao je Price novinarima.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je da NATO saveznici odbacuju optužbu da se Ukrajina sprema upotrijebiti 'prljavu bombu' na svom teritoriju kako bi za nastalu radioaktivnu kontaminaciju optužila Rusiju, prenosi Hina.

"NATO saveznici odbacuju ruske optužbe. Rusija to ne smije upotrijebiti kao izliku za eskalaciju", rekao je Stoltenberg.

Zapadni saveznici Ukrajine odbacili su svaku sugestiju da Kijev gradi ili planira koristiti 'prljavu bombu', konvencionalno oružje čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

Foto:Epa / IAEA priprema inspekciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da optužbe da Moskva planira napad radioaktivnom 'prljavom bombom', koje je iznio Zelenskij, nisu za "ozbiljan razgovor".

IAEA priprema inspekciju

IAEA se sljedećih dana sprema poslati inspektore kako bi ispitali dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, objavljeno je u ponedjeljak, što je reakcija na ruske tvrdnje da bi Ukrajina mogla upotrijebiti 'prljavu bombu' što Kijev niječe. 

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) svjesna je nedjeljnih izjava iz Ruske Federacije o navodnim aktivnostima na dvije nuklearne lokacije u Ukrajini", objavila je IAEA u priopćenju.

Agencija UN-a dodala je da su obje lokacije već bile predmet njezinih inspekcija, a jedna od njih prije mjesec dana.

"IAEA se sprema posjetiti te lokacije sljedećih dana", dodaje se.

Rusija optužuje Ukrajinu da bi mogla upotrijebiti 'prljavu bombu' i za to optužiti Moskvu.

Kijev to niječe i tvrdi da je takva optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Ukrajinu.

Rusija će optužiti Ukrajinu u Vijeću sigurnosti UN-a  

Rusija namjerava u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi "spriječio taj gnusni zločin".

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu "prljavu bombu" s nuklearnim materijalom.

Foto:Epa / Rusija će optužiti Ukrajinu u Vijeću sigurnosti UN-a   

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u veljači kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Upotrebu 'prljave bombe' od strane kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma", napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

"Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti", napisao je. "Pozivamo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi."

Rusija je drugim članicama Vijeća najavila da će to pitanje iznijeti na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, rekli su diplomati.

Vijeće je održalo više desetaka sastanaka o Ukrajini, ali nije u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere jer Rusija ima pravo veta,  zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom.

Rusija je u UN-u diplomatski izolirana. Ranije ovog mjeseca tri četvrtine 193-članeOpće skupštine, 143 zemlje, glasalo je za osudu ruskog "pokušaja nezakonite aneksije" četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvalo sve zemlje da ne priznaju taj potez.

Kopirati
Drag cursor here to close