Ideje

Ruski analitičar: Mađarska će likvidirati Hrvatsku, Srbija uzeti BiH  

Ruski analitičar smatra kako će se raspad Europske unije dogoditi za dvije do tri godine, a pogotovo će se ubrzati ako na vlast u SAD dođe Donald Trump...
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2024. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mihail Hazin, analitičar medijske kuće Sputnjik i član vijeća Međunarodnog euroazijskog pokreta, nevladine ruske organizacije koja ima podružnice u tridesetak država i nekadašnji suradnik predsjednika Vladimira Putina predviđa skoru propast EU.

Hazin smatra kako će se to dogoditi za dvije do tri godine, a pogotovo će se ubrzati ako na vlast u SAD dođe Donald Trump navodeći kako je Europska unija obrambeno loša te da će je Washington ostaviti da se brani sama.

Mađarska i more

Govoreći o BiH, Hrvatskoj i Srbiji, Hazin je iznio viđenje da će u novom preustroju europskog kontinenta Hrvatsku preuzeti Mađarska a Bosnu i Hercegovinu Srbija.

''Ne zaboravimo da Viktor Orban stalno govori da je Mađarska uvijek imala izlaz na more i da je bila pomorska država'', navodi Hazin dodajući kako bi za to trebalo "likvidirati" Hrvatsku.

''Zamislimo tu situaciju da u trenutku raspada EU Mađarska i Srbija odluče da Hrvatsku treba likvidirati'', navodi Hazin dodajući kako u tom scenariju Srbija, ne objašnjavajući kako, uzima Bosnu i Hercegovinu.

''Znamo da Hrvatska ima usku obalu i samo je nekoliko kilometara udaljena od bosanskih planina. Mađarska bi uzela sebi sjeverni dio Hrvatske s morem, a ostatak Srbija'', kaže Hazin i naglašava da Orban stalno govori da mu treba izlaz na more.

Tragikomično

Novinar Jutarnjeg lista, Vlado Vurušić, piše kako Hazin fantazmagorično i tragikomično "rasuđuje" kao da je sve to samo po sebi jasno, ali bilo bi tužno da on ipak nije "mainstream" režimski analitičar i u Rusiji očito razmišljaju na ovakav način.

Uz to, Hazin navodi da su i zakarpatska Ukrajina i rumunjska Transilvanija Orbánove mete. No, Jutarnji list upozorava da uopće ne spominje kako bi se to "tehnički" dogodilo, osim što kaže da je to scenarij prilikom raspada EU za koji je siguran da će se dogoditi.

Nova Jalta

Istodobno kaže kako u Njemačkoj sve više govore "zašto je Šleska u Poljskoj" i da je Danzig (poljski grad Gdanjsk za koji tvrdi da mu je to nametnuto ime) "njemački grad".

"A što će u tom slučaju biti s Poljskom, Rumunjskom i Bugarskom", pita se Hazin, ne uzimajući u obzir ni NATO, ni to da u EU živi pola milijarde ljudi te da je ekonomski deset puta jača od Rusije. Uvjeren je da će se u tom slučaju granice Europe vratiti na stanje 1945. godine.

Hazin tvrdi da Ukrajina neće postojati, iako ne kaže koliko bi dobila Rusija. Naime, on tvrdi da su u EU u krivu kada misle da će bolje proći one države koje su protiv Rusije te kako bi bilo bolje da Lavov uzme Slovačka, a ne Poljska.

Stoga Hazin, piše Jutarnji list, navodi da uskoro slijedi i "nova Jalta" koja će prekrojiti Europu jer je preraspodjela, prema njegovu mišljenju, već počela. Iako kaže da ne zna tko bi sudjelovao na toj konferenciji, smatra "da je ona realnost".

Kopirati
Drag cursor here to close