Veselo

Predstava u Hrvatskoj: Milanovića već zovu da se povuče

Matica hrvatska ocijenila je u subotu da predsjednik Republike Zoran Milanović najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak…
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske i SDP-ov kandidat za predsjednika Vlade Zoran Milanović i predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa sjednice Glavnog odbora u petak su poručili da će zaustaviti hrvatsku tragediju te da će 17. travnja u Hrvatskoj nastupiti sloboda.

''Počeo sam u dobroj vjeri i s dobrim namjerama i na prvim izborima 2020. godine držao sam se više nego neutralno, prvi sam predsjednik koji uopće nije izašao na te izbore i dao svoj glas, jer sam time pokušao naglasiti svoju neovisnost i distanciranost od dnevnopolitičkog života. To sam učinio i na izborima za gradonačelnika godinu dana kasnije, međutim, okolnosti su se promijenile, ovo o čemu danas odlučujete i o čemu odlučuju hrvatski ljudi nije bilo moguće u mojoj glavi i mom srcu prije dva mjeseca'', kazao je Milanović dočekan snažnim i dugotrajnim pljeskom članova Glavnog odbora SDP-a.

Hapsitelj

''Slučaj instaliranja jednog probisvijeta na čelo 'glavnog državnog hapsitelja' u meni je probudio i prkos i tugu i bijes i velike instinkte i čovjeka i divlje mačke. Ne ulazim u svaki sukob bez razmišljanja i znam da u tom sukobu ipak nisam medvjed i da mogu biti ozlijeđen i da mogu ozlijediti druge ljude. Međutim, ovdje skoro da nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu više raditi ono što su radili, mogu, ako im se dopusti, a na vama je, mislećim, pravdoljubivim i slobodoljubivim hrvatskim ljudima da kažu – nećete više, gotovo je'', poručio je Milanović.

"Ovo je sedam i pol godina katastrofalne vlasti koji poprima elemente grčke tragedije, a slijedi katarza i bez toga nema završetka tragedije. Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju, a vama svima hvala”, zaključio je Milanović, uz stihove američkog šlagera -'What a difference day made in 24 little hours'.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako se odluka da Milanović bude kandidat za premijera nije rodila preko noći.

''Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li ono što niti jednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno i dopušteno. Obratit ćemo se i pravnički, pisanim putem, neka odluče, ali što prije'', rekao je Grbin najavivši kako će odluku suda, kakva god bila, i poštovati.

Tirani i sluge

''Mi se bijednih tirana i njihovih sluga ne bojimo, ne bojimo se presuda, neka budu kakve će biti jer će nas na kraju povijest odriješiti'', zaključio je.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u Varaždinu kako Predsjednik Republike Zoran Milanović, ukoliko želi izaći na parlamentarne izbore, mora dati ostavku na mjesto predsjednika države

"Kao i ustavnopravni stručnjaci, smatramo da je predsjednik Milanović prekoračio svoje ovlasti. On ima pravo birati i biti biran, ima pravo iskoristiti tu svoju mogućnost, međutim, predsjednik Milanović za to mora podnijeti ostavku odmah i sad. To se nije dogodilo i smatramo da je to na neki način kršenje Ustava", rekao je Hrebak i dodao kako očekuje da Predsjednik države odmah podnese ostavku.

"Ne očekujemo da predsjednik države i nadalje obnaša funkciju predsjednika države, a paralelno na Iblerovom trgu slaže izborne liste jedne političke opcije. Svjestan sam i shvaćam da je to dobro za Milanovića, da je to dobro za Grbina, da je to dobro za SDP, ali to nije dobro za Hrvatsku", smatra Hrebak.

Matica traži da se povuče

Matica hrvatska ocijenila je u subotu da predsjednik Republike Zoran Milanović najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, te ga poziva da povuče tu "nepromišljenu odluku", upozorivši da će u suprotnom biti sankcioniran.   

"Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke", ističe najstarija hrvatska kulturna institucija u Izjavi o kršenju Ustava RH, jednoglasno donesenoj na sjednici Glavnoga odbora u Bujama i Umagu na kojoj je razmotrena novonastala situacija s nadolazećim izborima za Hrvatski sabor.

Grmoja kandidat

S druge strane, predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u subotu, komentirajući najavu kandidature Zorana Milanovića na parlamentarnih izborima, kako Most ima svog kandidata za premijera Nikolu Grmoju, koji može ponuditi bolje i kvalitetnije sutra, te najavio da će u fokusu stranke biti demografska pitanja.

Upitan na konferenciji za novinare je li moguća poslijeizborna suradnja s Milanovićem, Petrov je kazao da se Most jedini odrekao svih totalitarizama dok Milanović nije bio jasan o svom stavu o komunizmu i titoizmu. Nadalje, rekao je, Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednost, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika, zbog kojih "danas imamo woke ludilo, koje oštro osuđujemo".

Petrov je kazao kako je za Most strateško pitanje zaustaviti smanjenje broja stanovnika, odnosno demografska pitanja, a jedna od ključnih mjera uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close