Nemate vi municije koliko mi imamo vojnika

Ruska vojska zatvorenike koristi kako bi isušila ukrajinske zalihe naoružanja

Vijesti / Svijet | 04. 02. 2023. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Colin H. Kahl, pomoćnik ministra obrane SAD-a, smatra da Rusija muku muči s nizom opskrbnih i taktičkih pitanja.

"Sve je manje krucijalnih zaliha - artiljerije, streljiva i slično - pa šalju zatvorenike kao nadomjestak na mjesta poput Bahmuta i Soledara", rekao je Kahl novinarima.

Njegovi su kolege za NYT rekli da ruska vojska to "topovsko meso" koristi kako bi isušila ukrajinske zalihe naoružanja.

Kusti Salm, zamjenik estonskog ministra obrane, u Washingtonu je prošli tjedan rekao da Rusija mnogo lakše podnosi ljudske gubitke nego Ukrajina.

"Na tom području Rusi su rasporedili oko 40 do 50 tisuća zatvorenika. S druge strane bojišnice obični su vojnici, ljudi s obiteljima, dobro obučeni, vrijedni za ukrajinsku vojsku", objasnio je Salm.

"Znači, to nije pravedna raspodjela. To nije situacija u kojoj imamo jedan prema jedan jer su zatvorenici potrošna roba. S operativne strane to je vrlo pametan taktički potez ruske strane", zaključio je Estonac.

Ruska taktika nije ništa novo, pogotovo za Ruse. U Drugom svjetskom ratu Staljin je na prve linije poslao milijun zatvorenika.

"Sve u svemu, Rusiji nije važno koliki su gubici jer ima mnogo veći rezervoar ljudstva od Ukrajine. U Rusiji život vojnika ne znači ništa. Svaki pali vojnik je junak, može ga se zamijeniti, a to neće promijeniti mišljenje javnosti o ratu", smatra Salm.

Kopirati
Drag cursor here to close