Rat u Ukrajini

Rusija: Zaustavili smo osam ukrajinskih ofenziva u pravcu Donjecka

Tijekom sastanka sa skupinom afričkih čelnika u Sankt Peterburgu, Putin je prvi put pokazao nacrte ugovora o kojima su navodno prije više od godinu dana razgovarali ruski i ukrajinski izaslanici u Istanbulu.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2023. u 15:37 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u nedjelju objavila da su ukrajinske snage nastavile ofenzivu tijekom proteklog dana na liniji fronta u pravcu Donjecka i Zaporožja, javlja Anadolija.

"Najaktivnije akcije su se odvijale u pravcu Zaporožja", navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane objavljenom na Telegramu, u kojem se tvrdi da su ofenzivni pokušaji ukrajinskih snaga u regionu ostali neuspješni.

Izvor fotografije: Twitter / Nakon 2 tjedna akcija na fronti

U priopćenju se navodi da su četiri ukrajinske ofenzive odbijene odlučnim djelovanjem ruskih postrojbi u pravcu Jug-Donjeck.

"Zaustavljeno je osam ofenziva u pravcu Donjecka", navodi se u priopćenju i dodaje da su ruske snage pogodile ukrajinsko skladište municije.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale ove tvrdnje.

Predsjednik Volodimir Zelenski je 10. lipnja izjavio da ukrajinska vojska poduzima odgovarajuće kontraofenzivne i obrambene akcije protiv Rusije na prvoj liniji fronte.

Ukrajinska strana priče

Ukrajina je u nedjelju objavila da je izvela 14 zračnih napada na područja gdje su koncentrirane ruske snage, javlja Anadolija.

"Zračne snage su izvele 14 zračnih napada tijekom proteklog dana, pogodivši područja u kojima je stacionirano neprijateljsko osoblje", priopćilo je ukrajinsko Glavno zapovjedništvo na Facebooku, dodajući da su uništili dva protuzračna raketna sustava.

U priopćenju se navodi i da su ukrajinske rakete i artiljerija u proteklom danu pogodile tri kontrolne točke, pet skladišta municije i tri artiljerijske jedinice, dodajući da su ruske snage izvele 43 zračna i četiri raketna napada, uz ispaljivanje salve od 51 rakete.

"Rusija koncentrira ratne napore u pravcima Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, gdje je tijekom dana došlo do 26 sukoba", navodi se u priopćenju.

Glavno zapovjedništvo je priopćilo da se operativna situacija na Volinju i Polesiji nije značajnije promijenila, dok ruske snage nastavljaju da izvode obrambene operacije u pravcu Zaporožja i Hersona.

"Ruske snage dezertiraju u Lugansku", dodaje se.

Ruske vlasti još nisu komenirale ove tvrdnje.

Putin pokazao navodni mirovni sporazum sa Ukrajinom

''Moskva i Kijev dogovorili su opće uvjete neutralnosti i sigurnosnih jamstava za Ukrajinu tijekom mirovnih pregovora u ožujku 2022., ali je Kijev tada iznenada odbacio dokumente koje je njegovo izaslanstvo već potpisalo'', rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tijekom sastanka sa skupinom afričkih čelnika u Sankt Peterburgu, Putin je prvi put pokazao nacrte ugovora o kojima su navodno prije više od godinu dana razgovarali ruski i ukrajinski izaslanici u Istanbulu.

"Zvao se Ugovor o trajnoj neutralnosti i jamstvima za sigurnost Ukrajine. Nikada se nismo dogovorili s ukrajinskom stranom da će tekst biti povjerljiv, ali ga nikada prije nismo pokazali ili komentirali", kazao je Putin, dodajući da dokument uključuje 18 članaka koji se odnose na sigurnost Ukrajine.

Mirovni sporazum se navodno temeljio na uvjetu da Moskva povuče svoje trupe iz Kijeva. Uz to je i preciziran broj vojnika koji će biti stacionirani u drugim dijelovima Ukrajine, kao i količina minobacača, protutenkovskog oružja i protuzračnih raketnih sustava.

Moskva je predložila da se broj vojnog osoblja ograniči na 85.000, a broj pripadnika Nacionalne garde na 15.000. Kijev je u međuvremenu predložio da njegove oružane snage imaju do 250.000 vojnika.

Moskva je predložila da se Ukrajini dopusti da ima 342 tenka, 1029 oklopnih vozila, 96 višecijevnih bacača raketa, 50 borbenih zrakoplova i 52 "pomoćna" zrakoplova. Kijev je pak tražio 800 tenkova, 2400 oklopnih vozila, 600 višecijevnih raketnih bacača, 74 borbena zrakoplova i 86 "pomoćnih" aviona.

Putin tvrdi da je Ukrajina odbacila mirovni sporazum čim je Rusija ispunila zahtjev i povukla trupe iz Kijeva. "Nakon što smo povukli naše trupe iz Kijeva – kao što smo obećali učiniti – vlasti u Kijevu bacile su sve na smetlište povijesti. Gdje su garancije da se u budućnosti neće odustati od dogovora?" rekao je Putin.

Kijev još uvijek nije potvrdio autentičnost dokumenta kao ni eventualne informacije da se zaista pregovaralo o ovim brojevima.

Ukrajina je prošle godine odustala od svih rasprava o mogućoj neutralnosti i od tada je službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u.

Putin također tvrdi kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori s Rusijom, a Borisa Johnsona je navodno poslao NATO da uvjeri Ukrajinu da odustane od mirovnih pregovora.

Afričko izaslanstvo, u kojem su bili čelnici Južnoafričke Republike, Senegala, Zambije, Egipta, Ugande, Republike Kongo i Komorskih otoka, stiglo je u Moskvu nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u petak u Kijevu. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa predstavio je plan od deset točaka za okončanje rata, pozivajući obje strane na deeskalaciju.

Zelenski je u međuvremenu ponovio stajalište Kijeva da pregovori mogu započeti tek nakon što Moskva preda Krim, koji je 2014. glasao za pripajanje Rusiji, i četiri druge ukrajinske regije - Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja - koje su učinile isto na referendumu u rujnu 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close