Pripreme

Ukrajina planira obučiti 'nekoliko desetaka' borbenih pilota za F-16

"Sve se radi kako bi to počelo što je prije moguće", rekao je Ihnat za ukrajinsku nacionalnu televiziju, dodavši da će piloti odabrani za obuku imati borbeno iskustvo
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2023. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina planira poslati nekoliko desetaka borbenih pilota na obuku za upravljanje američkim borbenim zrakoplovima F-16, rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat, dok zapadni saveznici pripremaju potrebne programe obuke, prenosi Hina.

"Sve se radi kako bi to počelo što je prije moguće", rekao je Ihnat za ukrajinsku nacionalnu televiziju, dodavši da će piloti odabrani za obuku imati borbeno iskustvo. To nije obuka, to je prekvalifikacija, dodao je Ihnat.

Ukrajina se želi suprotstaviti ruskoj dominaciji u zraku

Ukrajina, koja je pokrenula dugo očekivanu protuofenzivu, opetovano je rekla da joj trebaju novi zapadni zrakoplovi kako bi se uspješno suprotstavila ruskoj zračnoj dominaciji. Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode napore međunarodne koalicije za obuku pilota i pomoćnog osoblja, održavanje zrakoplova i konačno opskrbu F-16 Ukrajini.

Obuka ovaj tjedan

Nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren rekla je Reutersu ovaj tjedan da bi obuka ukrajinskih pilota za letenje na F-16 mogla početi već ovog ljeta. Rekla je da će cilj biti da program obuke bude potpuno operativan u roku od šest mjeseci. Danska, gdje postoje simulatori letenja, moguća je lokacija za održavanje programa.

Još nije donesena konačna odluka o zahtjevu iz Kijeva za isporuku desetaka F-16, kazala je Ollongren. Program obuke koji podupire SAD uključivat će Belgiju i Luksemburg, dok su Francuska i Britanija ponudile pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close