Zatvaranje ureda u Moskvi

Rusija zabranila Deutsche Welle

Zabrana rada DW-a je uslijedila samo dan nakon što je Njemački ured za radiodifuziju odbio izdati dozvolu kanalu RT (bivši Russia Today) za emitiranje u Njemačkoj.
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2022. u 17:48 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Deutsche Welle

Rusija je u četvrtak zatvorila redakciju Deutsche Wellea u Moskvi i zabranila rad ovom njemačkom mediju, samo dan nakon što je Njemačka odbila izdati dozvolu za emitiranje ruskom državnom mediju RT DE, prenosi Hina.

Kako je priopćilo ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, osim zabrane emitiranja programa Deutsche Wellea na ruskom jeziku preko svih kanala, uključujući internet i prijenos preko satelita, ruske vlasti su naložile i zatvaranje ureda DW-a u Moskvi, kao i oduzimanje akreditacija svim suradnicima njemačkog programa.

Odbijena dozvola za kanal RT

Ministarstvo je isto tako priopćilo kako se priprema postupak kako bi se Deutsche Welle proglasio ''stranim agentom''.

Ministarstvo je najavilo kako će ''obavijestiti javnost'' o svakom daljnjem koraku u svezi s DW-om, na čije izvještavanje ruske vlasti već dulje imaju primjedbi.

Zabrana rada DW-a je uslijedila samo dan nakon što je Njemački ured za radiodifuziju odbio izdati dozvolu kanalu RT (bivši Russia Today) za emitiranje u Njemačkoj.

RT (bivši Russia Today) u Njemačkoj se do sada emitirao preko nekoliko kanala, između ostalog i preko interneta i satelita, a pozivao se na licencu za emitiranje u Europi koju su ovom programu izdale vlasti u Srbiji.

Njemački Ured za radiodifuziju je došao do zaključka da RT ne posjeduje dozvolu koja bi opravdala emitiranje na području Europske unije.

Napad na slobodu izražavanja

U međuvremenu je RT program na njemačkom uklonjen s YouTube kanala, kao i iz programa satelita Eutelsat.

Službeni Kremlj je ovaj potez okarakterizirao kao napad na slobodu izražavanja.

Kritičari su u prošlost RT-u predbacivali širenje propagande u korist Kremlja, a promatrači smatraju da je RT pod direktnim utjecajem ruskog državnog vodstva koje kanal koristi u propagandne svrhe.

Deutsche Welle programski djeluje samostalno u sklopu grupa medija javnog servisa ARD ali se, za razliku od ostalih javnih servisa u Njemačkoj, ne financira kroz pretplatu nego direktno iz proračuna.

Prema zakonu o Deutsche Welleu, cilj ovog programa je „stvaranje foruma na teme iz politike, kulture i gospodarstva s ciljem poticanja razumijevanja i razmjene među narodima“.

Kopirati
Drag cursor here to close