''Prestanite okrivljivati Srbe''

Rusija pozvala Zapad da ne provocira Beograd

Moskva poziva Zapad da prestane kriviti Srbe za incidente na Kosovu
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2023. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je pozvala Zapad da ne provocira Beograd, da utječe na Prištinu i da ne krivi Srbe za incidente na Kosovu i Metohiji, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Pozivamo Zapad da prekine kriviti Srbe za nasilje na Kosovu. Potrebni su odlučni koraci u cilju deeskalacije, a ne polovične mjere koje nude SAD", navodi se u priopćenju. Ministarstva.

U priopćenju se ističe da je KFOR pokazao neprofesionalizam u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i da je ta misija kriva za eskalaciju, prenio je Reuters.

"Pozivamo Zapad da konačno ušutka svoju lažnu propagandu i prekine da za incidente na Kosovu krivi Srbe, koji su dovedeni do očaja, koji su mirni i nenaoružani i koji pokušavaju da obrane svoja legitimna prava i slobode", dodaje se u priopćenju.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku na Kosovu jutros je počelo okupljanje građana koji prosvjeduju zbog boravka prištinske specijalne policije na Sjeveru zemlje. Tanjug navodi kako građani traže da specijalna policija odmah napusti sjever zemlje kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih općina.

I dalje napeto Istodobno, Misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) objavila je da je najnovija eskalacija nasilja na zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

''Sigurnosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbjegnu nasilje i da poduzmu mjere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na sjeveru Kosova", navodi se u pisanom odgovoru EULEKS-a Tanjugu. 

Kopirati
Drag cursor here to close