Sjever

Na Kosovu i dalje napeto: Srbima ne treba sukob, velika vježba otkazana

Analitičar Ivan Miletić izjavio je da je posljednje što je Srbima na Kosovu i Srbiji potrebno u ovom trenutku - sukob sa KFOR-om i NATO-om.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2023. u 09:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku na Kosovu jutros je počelo okupljanje građana koji prosvjeduju zbog boravka prištinske specijalne policije na Sjeveru zemlje.

Tanjug navodi kako građani traže da specijalna policija odmah napusti sjever zemlje kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih općina.

I dalje napeto

Istodobno, Misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) objavila je da je najnovija eskalacija nasilja na zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

''Sigurnosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbjegnu nasilje i da poduzmu mjere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na sjeveru Kosova", navodi se u pisanom odgovoru EULEKS-a Tanjugu.

Kako se navodi, EULEKS će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti raditi "s odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova".

Zbog situacije na sjeveru Kosova otkazane su za danas planirane aktivnosti u okviru velike međunarodne vojne vježbe "Defender Europe 2023", objavilo je kosovsko ministarstvo obrane.

''… da urazume svoje čedo…''

S druge strane, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s veleposlanicima zemalja Quinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i šefom izaslanstva EU.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da urazumi premijera Aljbina Kurtija.

"Pozivam još jednom zemlje Quinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo nitko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više", rekao je Vučić.

U izvanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

"Ako to ne učine plašim se da će biti kasno. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir. Srbi moraju znati da imaju odgovorno rukovodstvo i da će dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda", rekao je Vučić te pozvao kosovske Srbe da ne ulaze u sukobe s NATO-om, jer je to ono što Kurti najviše želi.

Optužbe iz Albanije

Albanski premijer Edi Rama poručio je da Priština treba pažljivo slušati saveznike i da ne ide putem na kojem Kosovo trpi štetu.

"To nije apel, nego potreba", napisao je Rama na Twitteru te dodao kako za ozljede vojnika KFOR-a izravno smatra odgovornim "slijepe agresore".

Istaknuo je kako se iz sukoba koji se ponavlja svake godine, sa Srbijom "koja izlaže svoje trupe na granici gdje je njena moć jednaka nuli" i Kosovom koje pokazuje nespremnost da finalizira dijalog, "može izaći samo kroz dijalog i moćne saveznike".

Analitičar Ivan Miletić izjavio je da je posljednje što je Srbima na Kosovu i Srbiji potrebno u ovom trenutku - sukob sa KFOR-om i NATO-om.

"Ovo nije povijesni trenutak za sukobe. Ako prave prosvjede, neka to rade na miran i 'gandijevski' način, jer je posljednje što je svima nama potrebno ovo što se desilo, a to je direktna konfrontacija Srba i KFOR-a", rekao je Miletić Tanjugu.

Srbija nema kapacitete

Ističe da Srbija nema kapacitete da se suprotstavi NATO i KFOR, a da će NATO uvijek braniti svoje ljude.

"Jačanje vojske koje je provedeno treba biti da se vojska vrati na razinu od 1999. Mi i dalje kasnimo, bavio sam se vojnim stvarima i vrlo dobro znam da F-16 koji vidi sa 300 km je daleko iznad bilo čega što naša vojska ima. Nije problem da se prosvjeduje, ali mirno. Ne treba napadati vojnike KFOR, oni nisu naša meta, ako ona uopće postoji. Ulaziti u sukob sa KFOR je velika opasnost za nas", opominje Miletić.

Kako je rekao, možda je sve vezano za neku nadolazeću ofanzivu u Ukrajini, a možda i Rusi rade nešto sa svoje strane.

''Posljednje što nam treba je da se skrene pažnja svijeta s Ukrajine na Kosovo, a ne treba puno da se svjetsko mnijenje uvjeri da smo mi mali Rusi'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close