Objavila vojska

Izrael: Sve je više poginulih vojnika u sukobima s Hamasom

Izrael kaže da je postigao gotovo potpunu operativnu kontrolu nad sjevernom Gazom i da se priprema proširiti kopnenu ofenzivu na druga područja.
Vijesti / Svijet | 24. 12. 2023. u 13:01 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je tijekom noći bombardirao područja Džabalije u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, a borbe su se vodile i jutros, rekli su stanovnici i palestinski mediji, dok je izraelska vojska objavila da ima sve više poginulih vojnika u sukobima s militantima Hamasa.

Izrael kaže da je postigao gotovo potpunu operativnu kontrolu nad sjevernom Gazom i da se priprema proširiti kopnenu ofenzivu na druga područja.

Stanovnici: Izrael stalno bombardira

No, stanovnici Džabalije izvještavaju o stalnom bombardiranju i granatiranju iz izraelskih tenkova, za koje su rekli da su se jučer pomaknuli dublje u grad. Čini se da je izraelska vojska naišla na snažan otpor.

Objavila je da je danas osam vojnika ubijeno u Pojasu Gaze, čime su gubici u borbama povećani na 154 izraelska vojnika otkako je započela izraelska operacija kao odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. listopada, u kojem su militanti ubili 1200 i uzeli 240 talaca.

Bijela kuća: Biden i Netanyahu razgovarali o važnosti osiguravanja oslobađanja svih talaca

Bijela kuća je priopćila da su američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali o izraelskoj operaciji.

Biden je "naglasio ključnu potrebu za zaštitom civilnog stanovništva, uključujući operacije humanitarne pomoći, te važnost dopuštanja civilima da se sigurno udalje od područja borbi", stoji u priopćenju Bijele kuće.

"Čelnici su razgovarali o važnosti osiguravanja oslobađanja svih preostalih talaca", priopćila je Bijela kuća.

Netanyahu: SAD nije uvjerio Izrael da ne širi svoju vojnu operaciju

Izraelski glavni saveznik SAD i dalje podupire tu zemlju izražavajući zabrinutost zbog broja žrtava i humanitarne krize u Gazi. Američki dužnosnici rekli su kako očekuju da će Izrael uskoro prijeći na fazu nižeg intenziteta operacija.

Netanyahu je, govoreći na tjednoj sjednici vlade danas, odbacio izvješća da su Sjedinjene Države uvjerile Izrael da ne širi svoju vojnu operaciju.

"Izrael je suverena država"

Wall Street Journal izvijestio je jučer da je Biden uvjerio Netanyahua da ne napada militantnu skupinu Hezbolah u susjednom Libanonu zbog zabrinutosti da će pokrenuti napad na Izrael.

"Izrael je suverena država", rekao je Netanyahu. "Naše odluke u ratu temelje se na našim operativnim promišljanjima i neću elaborirati".

Hamasovo oružano krilo - Al Kasam brigade priopćilo je u subotu da je uništilo pet izraelskih tenkova oko Džabalije, ubivši i ranivši njihove posade nakon što je upotrijebilo dvije nedetonirane rakete koje je lansirao Izrael.

Kopirati
Drag cursor here to close