Velika Britanija

Roditelji u strahu: Vlasti šalju upozorenje liječnicima, povlače djecu iz škola

U Velikoj Britaniji dok se ta zemlja bori s neobično visokom rasprostranjenosti pozitivnih slučajeva nakon pandemije koronavirusa.
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2022. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velikom Britanijom širi se strah nakon neobično visokog broja zaraze streptokokom među djecom, dok ta zemlja bilježi sedmi smrtni slučaj. Roditelji razmišljaju o povlačenju djece iz škola.

Sedmo dijete umrlo je od zaraze bakterijom streptokok skupine A u Velikoj Britaniji dok se ta zemlja bori s neobično visokom rasprostranjenosti pozitivnih slučajeva nakon pandemije koronavirusa, prenosi Dnevnik.hr

Čelnici ljudi britanskog zdravstva izdali su upozorenje roditeljima i liječnicima opće prakse za potrebnom ranije dijagnoze i "snižavanja praga" za slanje djece sa simptomima na bolničko liječenje te davanje antibiotika.

Roditeljima je rečeno da budu posebno oprezni ako im se djeca razbole te odmah zatraže liječničku pomoć kod pojave prvih simptoma te ako djeca počnu manje jesti ili pokazuju znakove dehidracije.

Posljednja žrtva te bolesti, koja se inače uspješno liječi kurom antibiotika, je 12-godišnji dječak koji je pohađao školu u Londonu. Četverogodišnja djevojčica u Liverpoolu nalazi se na respiratoru i bori se za život, a tisuće roditelja razmišlja o povlačenju svoje djece iz škole.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije izdala je upozorenje svim liječnicima, hitnim centrima, hitnoj pomoći te pedijatrijskim i infektivnim službama, izvještavaju britanski mediji.

"Streptokokne infekcije skupine A obično rezultiraju blagom bolešću. To uključuje grlobolju, groznicu i manje kožne infekcije i može se liječiti punom kurom antibiotika. U rijetkim slučajevima to može biti ozbiljna bolest i svatko s visokom temperaturom, jakim bolovima u mišićima, bolovima u jednom dijelu tijela i neobjašnjivim povraćanjem ili proljevom trebao bi odmah potražiti liječničku pomoć", izjavio je ranije dr. Yimmy Chow, savjetnik za zdravstvenu zaštitu Agencije za zdravstvenu sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close